Wereldwaterdag: land- en tuinbouwers zetten in op duurzaamheid

21 maart 2022
water

Wereldwaterdag vindt jaarlijks plaats op 22 maart en staat in teken van, hoe kan het ook anders, water. De bedoeling is om op deze dag de waterproblematiek kenbaar te maken en te informeren over water. Internationaal worden er op deze dag tal van evenementen georganiseerd.

Ook bij Boerenbond is water een belangrijk en actueel thema. Speciaal voor Wereldwaterdag ging Gemma Willems, onze consulent Water & Klimaat, langs bij 4 bedrijven over heel Vlaanderen. Om iedereen te tonen en te informeren hoe er duurzaam met water wordt omgegaan in de land- en tuinbouwsector. Water is namelijk heel belangrijk voor onze boeren en tuinders.

Op deze pagina vind je 4 bedrijfsverhalen uit West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg. Telkens vertelt de bedrijfsleider ons hoe er duurzaam met water wordt omgegaan op het bedrijf.

Tielt
Steven Devolder, Tielt (West-Vlaanderen)

Steven kweekt bij Planten Devolder kluitplanten in vollegrond en aardbeiplantjes voor de aardbeitelers op containerveld. Al het water van de daken en verhardingen wordt opgevangen en gebufferd in een foliebassin.

Dit water wordt dan in de zomer gebruikt voor de opkweek van de planten. Ook het water tijdens de watergift dat niet opgenomen wordt door de plant wordt weer opgevangen. Er wordt geprobeerd om geen grondwater nodig te hebben.

lucht
Kristof Verschueren, Mol (Antwerpen)

De Breykenshoeve is een melkveebedrijf. Een deel van de melk wordt verwerkt tot lekker hoeve ijs. Op het bedrijf ligt een knappe biologische waterzuivering. Hier wordt het afvalwater van de horecazaak en een deel van het bedrijf gezuiverd. Het gezuiverde water infiltreert in de bodem via een vijver.

hallo
koe
Jelle
Jelle De Ryck, Melsele (Oost-Vlaanderen)

Jelle baat samen met zijn vader het tomatenbedrijf Tomerel uit. Tomaten telen vraagt veel water. Al het regenwater van de daken wordt opgevangen en gebufferd in foliebassins. Ook al het drainwater wordt na een ontsmetting weer hergebruikt.

Op die manier wordt er geen water geloosd en bijna geen grondwater gebruikt. Al het water wordt toegevoegd via druppelpennen. Zo kan er zuiniger omgegaan worden met het beschikbare water.

beeld
Kristof Hannosset, Zepperen (Limburg)

Samen met zijn broer baat Kristof Hannofruit uit. Een fruitbedrijf met als hoofdteelt aardbei. Naast het telen van aardbeien hebben ze ook peren, kersen en blauwe bessen. Bij Kristof wordt al het water van de daken van de serres en de containervelden opgevangen. Het water wordt opgeslagen in foliebassins. Het drainwater water wordt opgevangen, ontsmet en terug hergebruikt. Grondwater gebruiken, proberen ze te vermijden.

beeld
water