Bij land- en tuinbouwers primeert de plant- en dierproductie. Ze zijn op de eerste plaats producenten van voedsel en sierteeltgewassen. Maar heel wat land- en tuinbouwers zetten in op een verbredingsactiviteit. Dit kan gaan om hoevetoerisme, hoeveproducten maken en verkopen, landbouweducatie, recreatie zoals teambuilding of het organiseren van feestjes op de hoeve, …

Op die manier haal je als landbouwer een inkomen uit andere activiteiten. Die activiteiten sluiten wel aan bij je landbouwactiviteit. Door verbreding zet je talenten in die je misschien niet of minder kan inzetten in je pure landbouwactiviteiten.

Webinar multifunctionele landbouw

Inspiratie vind je in onderstaande webinar of in de brochure ‘van alle markten thuis’ (provincie Oost-Vlaanderen).

Picknicken (van) bij de boer

Op sommige boerderijen kan je een picknick-mand afhalen, gevuld met hoeve- en streekproducten. Je kan als landbouwer ook een picknick-kast plaatsen langs een fietsroute waar je de picknick van de recreant op een afgesproken uur klaar zet. Een kleurrijk picknickdeken, thermos met warme dranken, gekoeld fruitsap én een porseleinen servies (uit de kringloopwinkel) zorgen voor een bijzonder gevoel.

Inspiratie vind je bij deze hoevewinkels die picknick-manden aanbieden. 

Energieboeren

Land- en tuinbouwers beschikken over veel dakoppervlak (zonnepanelen), biomassa (vergisten van oogstresten, mest, …) en open ruimte (windenergie). Op hun bedrijven kan dus op diverse manieren groene energie geproduceerd worden. Zelf kunnen ze die gebruiken voor het ventileren van hun stallen, het koelen van melk, fruit of groenten, het laten draaien van sorteermachines, … Naast lokale voedselproductie kan de boer dus ook inzetten op lokale groene energieproductie. Waar dat voedsel nu al via de korte keten kan verkocht worden rekenen we er op dat ook de geproduceerde elektriciteit binnenkort via de korte keten zijn weg vindt naar de lokale markt. 

La Fromenade

In Wallonië ontwikkelde een landbouwersgezin het concept La Fromenade. Na reservatie kan je een rugzak afhalen waarin alle benodigdheden zitten voor een lekkere kaasfondue. Natuurlijk zijn de kazen uit de streek het hoofdingrediënt. Samen met een wandelkaart (op maat van de groep van 2 tot 15 km) zorgt dit concept voor een unieke beleving in de streek.

Het concept werd uitgebreid naar La Fromenade XXL door er een logement in een tent aan toe te voegen. 

Koolstofboeren / carbon farming

In het kader van de klimaatverandering is het belangrijk de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is ook het opslaan van CO2 belangrijk. Het Innovatiesteunpunt onderzoekt welke rol land- en tuinbouwers hierin kunnen spelen, al dan niet in partnerschap met andere (economische) actoren. Met Carbon Farming krijgt het voedsellandschap een extra dimensie. 

Toerismeboeren

Wil je als landbouwer van start gaan als ‘toerismeboer’, dan helpt deze brochure je zeker op weg: Toerismeboeren, een publicatie van provincie Oost-Vlaanderen (2020)

toerismeboeren