Inspiratieboek 'Denk Doe Dorp'

Denk Doe Dorp

Landelijke Gilden en de Vlaamse Landmaatschappij lanceren het inspiratieboek 'Denk Doe Dorp', in samenwerking met het Innovatiesteunpunt.

Het inspiratieboek Denk Doe Dorp roept beleidsmakers op om aan de slag te gaan met een dorpenbeleid. Landelijke Gilden, de Vlaamse Landmaatschappij en het Innovatiesteunpunt sloegen de handen in elkaar. Ze maakten dit inspiratieboek in opdracht van de Vlaamse minister van omgeving, natuur en landbouw.

Denk Doe Dorp

Elk dorp is uniek met zijn eigen kansen en bedreigingen. Een succesvol dorp heeft aandacht voor de drie dimensies van het dorp.

  • De mensen, die er wonen.
  • De gebouwen die er staan.
  • De voorzieningen waar de bewoners gebruik van maken.

Deze driehoek moet de drie dimensies vormt de basis van Denk Doe Dorp. Een multidimensionele aanpak vraagt gemeenten hun sectorale organisatie te overstijgen. In gesprek gaan en samenwerken met dorpsbewoners, verenigingen en andere belanghebbenden is essentieel. Grasduin door deze bonte bundeling. Laat je inspireren door de veelzijdigheid van dorpen en vooral ga er zelf mee aan de slag!

We zijn ervan overtuigd dat bij lokale besturen heel veel interesse is om een dorpenbeleid te voeren maar dat een klein duwtje kan helpen om dit ook daadwerkelijk op te nemen.

Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden