Samen met 11 Europese partners zal Boerenbond vanaf november 2020 in het H2020 project HyPErFarm bijdragen aan de klimaatdoelstellingen in de landbouw. De landbouwsector heeft heel wat potentieel om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, maar ook om zelf energie te produceren - niet ten koste van, maar bovenop de voedselproductie. HyPErFarm gaat hiervoor op zoek naar optimale verdienmodellen.

Het HyPErFarm-project heeft 5,17 miljoen euro ontvangen uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie om het gebruik van fossiele brandstoffen op landbouwbedrijven te verminderen door middel van agrivoltaïsche systemen, waarbij op landbouwgrond zowel gewassen worden geteeld als elektriciteit wordt geproduceerd door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen boven deze gewassen.  Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de teelt van de gewassen prioritair is . We gaan op zoek naar mogelijkheden voor de integratie van agrivoltaïsche systemen op landbouwbedrijven,  waar de energieproductie in verschillende toepassingen zal worden getest. Hierbij kijken we onder meer naar batterijen, waterstofproductie, biochar

Het concurrentievermogen van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) ten opzichte van andere hernieuwbare energiebronnen is de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. PV's zijn nu net zo competitief als windenergie. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat zonne-energie tegen 2050 4,7 terawatt zal bereiken in zijn scenario met hoge hernieuwbare energie, waardoor zonne-energie de grootste elektriciteitsbron ter wereld wordt.

In Europa worden zonnepanelen vooral op daken van industriële of particuliere gebouwen geplaatst. Pas recentelijk worden alternatieve locaties voor zonnepanelen, zoals akkerland en boomgaarden, bestudeerd.

Boerenbond zal samen met het HyPErFarm-consortium nauw samenwerken om ​​businessmodellen voor landbouwers te ontwikkelen en hen te helpen bij de implementatie van duurzame energiebronnen op hun landbouwbedrijf en de lokale inzet ervan. Het project is erop gericht om op een kosteneffectieve manier aan te tonen dat lokale energieproductie door de integratie van agrivoltaïsche systemen op landbouwgrond economisch voordelig is voor boeren. Het verbetert niet alleen de energetische zelfvoorziening, maar ook de duurzaamheid en de veerkracht van landbouwbedrijven. HyPErFarm heeft een reeks zeer ambitieuze doelstellingen gedefinieerd:

  • ontwikkeling van geoptimaliseerde agrivoltaïsche systemen om een ​​duurzame of zelfs verbeterde gewasproductie te garanderen, door gelijktijdige implementatie van gewasbeschermingsoplossingen en bijbehorende modelleertools.
  • H2-productie en -gebruik op een kosteneffectieve manier implementeren als betrouwbare energiebron
  • zware machines aanpassen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot aanzienlijk te verlagen
  • elektriciteitsproductie op het landbouwbedrijf inzetten voor elektrificatie van landbouwactiviteiten door gebruik te maken van e-robotica op het veld, intelligente klimaatregeling en e-gedreven pyrolyse.
  • de businesscase en de publieke aanvaardbaarheid aantonen van het lokaal produceren van zonne-energie en het gebruik daarvan voor de dagelijkse landbouwactiviteiten en de infrastructuur voor voeding en verwarming / koeling van stallen door middel van lucht/water-warmtepompen en warmtewisselaars.

HyPErFarm-consortium

Boerenbond zal samenwerken met 11 partners uit 4 landen verspreid over Europa (België, Denemarken, Duitsland, Nederland).

KU Leuven is projectcoördinator. De andere partners zijn:

  • AARHUS UNIVERSITET (Denemarken)
  • FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V. (Duitsland)
  • AGRO INTELLIGENCE APS (Denemarken)
  • HYET HYDROGEN BV (Nederland)
  • FUELSAVE GMBH (Duitsland)
  • HOCHSCHULE OFFENBURG (Duitsland)
  • ETABLISSEMENTEN FRANZ COLRUYT NV (België)
  • PNO INNOVATION (België)
  • HUNSBALLE CLAUS (Denemarken)
  • HOCHSCHULE WEIHENSTEPHAN-TRIESDORF (Duitsland)

Meer agrivoltaics

Wil je meer weten over agrivoltaics en HyPErFarm? Bezoek zeker ook eens onze website.

Meer info vind je ook in de brochure hieronder.

Projectinfo

Programma

HyPErFarm
Grant agreement ID: 101000828
Gefinancieerd door: H2020-EU.3.2.1.1.

Periode

01/11/2020 - 31/10/2024