Boerenverstand, rust in je hoofd

boerenverstand rust in je hoofd

De uitdagingen waarmee Vlaamse land- en tuinbouwers vandaag geconfronteerd worden, zijn talrijk en complex. Het mentaal welzijn en de veerkracht van landbouwers en hun gezinnen komt steeds meer onder druk te staan.

Minder dan 50% zoekt hulp

Onderzoek van ILVO heeft aangetoond dat minder dan 50% van de land- en tuinbouwers hulp zoekt bij problemen, en ze hebben weinig of geen technieken om te kunnen omgaan met stress.
Boerenbond, CM, Ferm voor agravrouwen, Groene Kring, Boeren op een Kruispunt en BioForum bundelen hun krachten en kennis om hier verandering in te brengen.

Kennis en vaardigheden

Via het demoproject Boerenverstand, rust in je hoofd, willen we, op een zeer praktische, concrete en laagdrempelige manier, bestaande kennis en vaardigheden rond mentale weerbaarheid tot bij de landbouwer krijgen. We zullen landbouwers weerbaarder maken door hen enerzijds beter te leren omgaan met stress, en anderzijds ook de impliciete stressfactoren (veeleisend beroep; prestatie- en waarderingsdrang) aanpakken.

Hoe pakt het project dit aan?

Dit gebeurt aan de hand van bewezen trainingsmodules, in verschillende formats en met verschillende coaches, die via de projectpartners aangeboden worden aan hun netwerk van landbouwers.

De trainingen zullen dankzij de projectsteun ook steeds toegankelijk zijn voor niet-leden van de verschillende partners.

Volg onze opleidingen:

Vorming stress & burn-out (fysiek) – juni 2023 

Een goeie boer(in) zijn, hoe stresserend is dat?

Tijdens deze interactieve sessie kreeg men inzicht in stress en leerden de deelnemers hoe ze er beter mee kunnen omgaan. 62 geïnteresseerden schreven zich in voor deze vorming. Daarin werden persoonlijke situaties besproken en werd ingegaan op vragen / situaties die de deelnemers op voorhand konden insturen.

 

 

Gesprek met CM-gezondheidsconsulenten

Via de lokale structuren van CM kunnen jullie een 1 op 1 gesprek (gedurende 1u) inplannen met een CM gezondheidsconsulent. Dit is volledig gratis en je hoeft geen lid te zijn van deze mutualiteit.

Jouw lokale CM gezondheidsconsulent kan je op weg helpen met al je gezondheidsvragen. Gezondheid is immers meer dan ‘niet ziek zijn’, maar ook je welbevinden, levenskwaliteit, sociale contacten, dagelijks functioneren, stressfactoren, … kunnen tijdens dit gesprek aan bod komen.

Maak een afspraak via deze link.

  Word je eigen gids bij stress en spanning 

  Wat is stress? Hoe krijg je stress onder controle door lichamelijke sensaties, gedachten en gedragingen te beheersen? Hoe ga je om met angst, depressieve gevoelens en slaapproblemen? En hoe zit het met werkstress, overspanning en burn-out? Deze cursus is bewust niet bedoeld als groepstherapie. 

  Deze 6-delige cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het topic stress en ermee aan de slag wil gaan. 

   

  WEBINAR HERBEKIJKEN? 

  Wil je graag de opnames van de online editie van deze reeks herbekijken, stuur dan een mailtje naar noenja.joos@boerenbond.be en we bezorgen je de link.

  Administratiebeheer

  Kan structuur in je administratie rust in je hoofd brengen? De partners van het demoproject Boerenverstand, rust in je hoofd organiseren op verschillende locaties een masterclass administratie. Verspreid over 4 avonden kom je te weten welke administratieve verplichtingen je op je bedrijf hebt, hoe je overschakelt van een papieren naar een digitaal klassement, hoe je dat digitaal klassement aanlegt en hoe je jouw mailbox goed beheert.

  Deze cursus zal gegeven worden tijdens vier sessies van telkens 3u/sessie.

  Sessie 1: Wat zijn de administratieve verplichtingen op mijn bedrijf, volgens de kalender van Boeren op een Kruispunt?

  Aan het einde van deze sessie biedt een overzichtskalender je een leidraad op maat van je bedrijf. Een lijst to do’s, protocollen voor bepaalde taken, een tijdslijn met deadlines, ... zorgen voor overzicht.

  Sessie 2: Groeperen, selecteren en organiseren – de weg naar een digitale administratie

  Je administratie komt op dit moment langs alle wegen binnen: de mailbox, post, digitale platformen. Zonder een duidelijk administratief systeem, kan je snel het overzicht verliezen. Een duidelijk systeem is broodnodig, en bij voorkeur digitaal. Maar hoe doe je dat? En wat doe je met die papieren documenten?

  • Hoe zorg je voor een georganiseerd digitaal klassement?
  • Papier vs digitaal: wat bewaar je op papier of digitaal?

  Na deze les:

  • kan je een digitale structuur opmaken die zowel op papier als digitaal werkt
  • weet je hoe je documenten en mappen benoemt
  • weet je wat je digitaal bewaart, en wat op papier
  • weet je hoe je papieren documenten (bvb facturen) eenvoudig digitaliseert
  Sessie 3: Onderhouden – hoe blijf ik mijn post en mailbox de baas

  Na het organiseren en digitaliseren van je administratie, is het natuurlijk de bedoeling dat we op een eenvoudige manier onze administratie kunnen bijhouden.  Hoe onderhoud je nu je nieuwe systeem?

  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn postvak en mailbox niet overstromen?
  • Hoe kan ik mijn nieuwe structuur van administratie en mailbox bijhouden?

  Na deze les:

  • weet je wat je moet doen met elke inkomende mail
  • kan je je mailbox eenvoudig de baas blijven
  • weet je wat je moet doen met elk inkomend document als facturen, offertes, …
  • kan je phishing mails herkennen
  • weet je hoe je de instroom van reclame/spam kan beperken
  • kan je een handige structuur aanbrengen in je mailbox
  Sessie 4: Onderhouden – de weg naar een veilige administratie

  Je nieuwe systeem werkt, maar is het ook veilig opgeslagen en beschermd? Het is niet zo slim om bestanden enkel op een laptop of telefoon te bewaren. Want wat als je toestel de geest geeft? Of een koe haar poot zet op jouw telefoon? ;) Deze les zorgen we ervoor dat jij vol vertrouwen kan gebruik maken van het internet en je digitale toestanden om bestanden te bewaren én te delen.

  • Hoe bewaar ik mijn digitale informatie op een veilige manier?
  • Hoe gebruik ik het internet op een goede, veilige manier
  • Hoe kan ik digitale bestanden delen met anderen?
  Na deze les:
  • weet je hoe je informatie kan opslaan
  • weet je waar je informatie kan opslaan
  • kan je gebruik maken van een externe harde schijf voor het bewaren van bestanden
  • kan je gebruik maken van de cloud voor online opslag
  • weet je hoe je bestanden kan delen
  • weet je hoe je veilig kan surfen

  Reeks 1 gaat door op: 9 - 16 - 23 - 30 januari (dinsdagmiddag) van 14u00-16u30 en wordt georganiseerd door BioForum – Proefcentrum voor de Groenteteelt Kruishoutem

  Reeks 2 gaat door op 1 - 8 - 15 - 29 februari (donderdagavond) van 20u00 – 22u30 en wordt georganiseer door Boerenbond – Provinciaal kantoor Boerenbond Roeselare

  Reeks 3 gaat door op 13 - 20 - 27 febr + 5 maart (dinsdagavond) van 20u00 – 22u30  en wordt georganiseerd door FERM – Provinciaal Vormingscentrum Oostmalle

  Alle sessies zijn volzet.

  Hou zeker de website in de gaten. Vormingsreeksen rond administratie worden vaker georganiseerd.

   

  Timemanagement

  De manier waarop we met tijd omgaan zet ons onder druk en verhoogt vaak de stress. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer alles gedaan krijgt is het nuttig om stil te staan en tijd te nemen om te bekijken wat voor jou, en voor iedereen die op het bedrijf werkt, tijdvreters zijn. Waaraan wordt tijd verloren en zou je dus kunnen aan werken? Deze, en veel andere vragen worden beantwoordt tijdens deze cursus Timemanagement.

  Deze cursus zal gegeven worden tijdens twee sessie van telkens 8u/sessie. Nadien kan je nog één uur individuele digitale coaching inplannen, op maat van jouw bedrijf.

  Bedrijfsorganisatie

  Samen met een Boerenbond consulent ondernemerschap ga je op zoek naar hoe je continue je bedrijf kan verbeteren door processen vlotter, makkelijker en efficiënter te laten verlopen. Zo creëer je een maximale waarde (voor je klant) en een minimale verspilling (voor je bedrijf en je zelf).

  Projectinfo

  Programma

  Demoproject

  Periode

  1-1-2023 - 31-12-2024
  logobalk
  hnnh
  STUURGROEP