Ohaj de Regor

Beste paarden van Pieter Kenis komen van LRV

Jumpingruiter Pieter Kenis (29) uit Beerse combineert zijn werk bij een bedrijf dat actief is in stookolietanks met een carrière in de paardensport. In 2013 werd hij nationaal LRV-kampioen Springen. Daarna legde hij al een mooi parcours af in de paardensport. Op Jumping Mechelen neemt Pieter elke dag deel aan wedstrijden. Hij kijkt er enorm naar uit, zeker ook naar die met LRV-ruiters. “De beste paarden komen altijd van LRV”, zegt hij resoluut.

Pieters familie en hijzelf zijn actief in de stookoliesector. “Samen met mijn familie run ik in het bedrijf van mijn ouders in Beerse mijn eigen bedrijfje Tankshop. We plaatsen bovengrondse tanks en saneren oude stookolietanks”, vertelt Pieter, die zijn tijd verdeelt tussen de paarden (zo’n 60%) en Tankshop (40%). “Ik kan die twee combineren dankzij de steun van diverse goede medewerkers, zowel bij de paarden als bij het bedrijf.”

Uitgebalanceerde paardenequipe

“Op de Roshoeve, een hengsten- en handelstal in Geel, beschik ik over zeven jonge hengsten en in mijn sportstal in Beerse over een vijftal paarden waarmee ik een zo hoog mogelijk niveau probeer te halen. Verder heb ik ook enkele ‘aankomende’ paarden en paarden die herstellen van een blessure. Op internationaal niveau trekt de negenjarige BWP-merrie Ohaj de Regor de kar. Bij de jonge hengsten springen vooral Quicksilver C, Commander Bond en Riesling erbovenuit. Zij wonnen de finale van de hengstencompetitie.”
Puur naar het resultaat bekeken vindt Pieter zijn tweede plaats in de driesterren-Grote Prijs in het Duitse Spangenberg (1,55 m-niveau) zijn beste prestatie ooit. “Maar ik ben heel hard gebrand op finales en kampioenschappen. Afgelopen jaar won ik de finale bij de zes- en zevenjarige springpaarden op het Azelhof in Lier en met Ohaj de beker van België bij de seniors in Hulsterlo. Dat zijn zeges waar ik heel trots op ben. Emotioneel gezien was 2013 een topjaar, toen ik met Gines van de Klunderd nationaal LRV-kampioen werd in Anzegem. Die overwinning blijft heel speciaal, ook omdat ik die met heel mijn familie kon vieren.”
Zijn ouders wonen aan de overkant van de straat in hoeve De Klunderd, die vroeger een varkens- en melkveebedrijf was. “Mijn vriendin Lola Van Dessel is mijn rechterhand. Zij verzorgt de administratie, volgt mijn team op en regelt alles voor mij. Naast mijn ouders en mijn zus Evelien krijg ik ook nog veel steun van mijn grootvader Ferdinand. Hij verzorgt mijn jonge paarden. Zelf ben ik ook een fokker, maar puur voor de hobby, want het kost me meer dan het me opbrengt”, lacht Pieter.
 

Commander Bond
Leermeesters

Pieter leerde veel van topruiter Stany Van Paesschen en LRV-iconen Jan en Tom Stoffelen, Bart Anthonissen en Walter Van Massenhoven. Maar ook van de intussen overleden Erik Laenen van de Roshoeve, een hengsten- en handelstal in Geel. “Erik was mijn klankbord. Na mijn topprestatie in Spangenberg heb ik enkele van mijn beste paarden verkocht. Op vraag van Eric ben ik toen op zelfstandige basis de hengsten op de Roshoeve beginnen trainen. Ik wou meer weten over de fokkerij en hengsten. Op sportief vlak liep het toen iets minder, maar ik vergrootte mijn kennis over paarden en heb daar geen spijt van. Ik heb heel veel geleerd van Erik. Daardoor draait mijn paardenzaak goed. Mijn hart ligt bij de paarden. Elke dag wil ik daarin bijleren, en dat kon ik bij hem.”

Paarden met boerenverstand

De wortels van Pieter liggen bij LRV, waar hij veel aan te danken heeft. Hij is nu gewoon lid bij LRV en geeft springles, waardoor hij op veel LRV-clubs komt. “Ik probeer altijd tips te geven en ga niemands stijl veranderen. Ik ben voortdurend op zoek naar goede jonge paarden en die vind je bij LRV. Ik spreek er veel fokkers aan en koop er regelmatig jonge paarden, bij hen of de eigenaars. Mijn beste paarden komen altijd van LRV, en dat zal altijd zo blijven. Ze worden ‘normaal’ opgeleid met boerenverstand en dat maakt hen ook harder. Een goede mentaliteit is tegenwoordig heel belangrijk bij een paard in de piste, en dat hebben ze.” Op de voorjaarsvergadering van LRV Antwerpen kwam Pieter spreken over zijn ambitie, motivatie en carrière binnen LRV. Dat viel heel goed mee en daarom deed hij dat nog eens over bij LRV Limburg en andere LRV-clubs.
 

Indoorbodems en groepsdressuur

Pieter vindt dat LRV hard gewerkt heeft aan de kwaliteit van de indoorbodems. “Dat was enkele jaren geleden nog een probleem, maar bij de uitbraak van de coronacrisis kwam er een kantelmoment waarop LRV heeft ingezien dat het daaraan moest werken. Er kwamen toen heel veel LRV-leden naar de oefenjumpings. In de winter vinden er nu veel indoors plaatsen op goede pistes met een dito bodem. Dat maakt LRV weer iets aantrekkelijker. Ik ben ook grote fan van het lentecriterium voor springen en dressuur op diverse locaties. De kwaliteit van de accommodaties is goed én het is betaalbaar. Dat moet LRV verder uitwerken, want dan ga je leden aantrekken. LRV is voor mij de basis voor alles: voor jonge ruiters én jonge paarden. De opleiding van jonge paarden is superbelangrijk en gebeurt idealiter bij LRV. Dat moet de vereniging ook in de kijker zetten bij boerenfokkers.”
Voor de groepsdressuur – die steeds meer onder druk staat – heeft Pieter niet meteen een oplossing. “Ik denk dat ze die indertijd net niet sexy genoeg hebben gemaakt. Het idee om met acht personen samen te komen is iets te ambitieus. Clubs zijn verkleind, dus misschien is het beter om een vier- en een zestal samen te stellen. Ik vind het jammer dat de verplichte groepsdressuur afgeschaft is. Als kind zie je bij groepsdressuur je vriendjes terug en op latere leeftijd is het ook goed om de paarden een basis te geven.”
 

Pieter Kenis
Jongeren motiveren

Pieter hoopt dat LRV en BWP jongeren kan motiveren om leidinggevend te zijn. “Je moet hen opleiden, informeren en vooral motiveren via ervaren, succesvolle mensen zoals Ludo Philippaerts en Marc Van Dijck, die bij LRV gestart zijn. Het bestuur moet openstaan voor die jonge mensen en hen échte kansen geven.”
 

Knallen in Mechelen

Op de eerste dag van Jumping Mechelen neemt Pieter deel aan het Belgisch indoorkampioenschap en de KBC Dream Team Cup. “Daar kijk ik elk jaar naar uit. De tweede dag staat vooral in het teken van de fokkerij en neem ik deel aan de hengstenproeven bij de zes- en zevenjarigen. De laatste drie dagen rij ik met twee paarden de tweesterrencompetitie. Jumping Mechelen is voor mij elk jaar een hoogtepunt, waar ik echt naartoe werk. Ik wil er zo goed mogelijk presteren.”
Januari tot maart 2024 staat voor Pieter volledig in het teken van de hengstencompetitie. “Daarna start het zomerseizoen, waarin ik weer goed wil meedraaien op twee- en driesterrenniveau.”
Pieter heeft heel veel rolmodellen waar hij bewondering voor heeft. “Mijn grootste voorbeeld is nog steeds mijn grootvader. Maar ik kijk ook op naar de Braziliaanse topruiter Rodrigo Pessoa en op nationaal vlak naar Nick Vrins, Niels Bruynseels en Pieter Devos. Constant bijleren, ook van hen, is het allerleukste wat er is.”

Foto’s: © Dirk Caremans en Jan Van Bavel