dfd
cvc

3x lekkers met perziken van eigen bodem

Dat de vruchten van zijn harde werk bij perzikenteler Ludo Rosseels wel eens op het menu staan, is natuurlijk geen verrassing. Maar tegenwoordig worden ze helaas steeds vaker geïmporteerd uit het buitenland ... “Ik ben de enige teler die nog overgebleven is in de regio”, vertelt Ludo. Daarom delen we hier drie manieren om perziken van eigen kweek te bereiken!

Salade met perzik

Rooster een kipfilet van bij de lokale hoevewinkel met lekker veel tijm en een snuifje paprikapoeder, peper en zout. Snijd de kipfilet in gelijke reepjes en laat afkoelen in de koelkast terwijl je de verse perzik (ongeschild, voor extra vitamientjes!) eveneens in schijfjes snijdt. Mix vervolgens sla van eigen bodem met seizoengroenten naar keuze: komkommer, tomaat, licht gegrilde courgette ... De mogelijkheden zijn eindeloos! Afwerken doe je met een (zacht)gekookt eitje, gemengde noten/zaden, croutons en wat honing. Of verkies je toch een lichte dressing? Volg je gevoel en genieten maar!

Zelfgemaakte perzikenconfituur

Denk je bij zelfgemaakte perzikenconfituur ook spontaan aan je grootmoeder? Geef het klassieke recept een hedendaagse update door bijvoorbeeld eens wat munt toe te voegen aan de confituur; heerlijk vers van bij de lokale groenteboer of uit je eigen kruidentuintje. Zo verras je je smaakpapillen pas echt!

Gegrilde perziken met honing op de BBQ

Niet iedereen is fan van warm fruit, maar geloof ons: gegrilde perzik is een verrukkelijke toevoeging aan je eerste zomerbarbecue van het jaar. Het zoete vruchtvlees karamelliseert tijdens het grillen, wat zorgt voor een smaakbeleving om je duimen en vingers bij af te likken. Net als bij de salade kan je altijd wat extra honing toevoegen indien het nog nét ietsje zoeter mag!

Benieuwd hoe het zit met de perzikenteelt in Vlaanderen? Bekijk hieronder het interview met Ludo Rosseels.