Veranker strategische rol van landbouw in European Farmers Deal

De landbouworganisaties worden vandaag in de marge van de Informele Raad van Europese Landbouwministers in Genk, ontvangen door Europees landbouwcommissaris Wojciechowski en de drie Belgische landbouwministers. Boerenbond doet hierbij een oproep aan de beleidsmakers om de strategische rol van de landbouwsector te verankeren en met een wezenlijke European Farmers Deal te komen.

De Europese landbouwdossiers kwamen de laatste maanden onder druk van de landbouwprotesten in een hogere versnelling terecht. Daar waar de groene sneltrein vorig jaar nog in sneltempo raasde, heeft de Commissie, gevolgd door het Parlement en de lidstaten, een zijspoor ingeslagen. De landbouwsector werd gehoord en bepaalt mee de richting. De Europese Natuurherstelwet kwam zelfs op een heus wachtspoor terecht. Wat Boerenbond betreft liefst zelfs een eindstation.

Basisnood als voeding niet uit handen geven

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad is intussen halfweg en vandaag staat een nieuwe informele landbouwtop gepland, met op de agenda de strategische autonomie van Europa op vlak van landbouw. Boerenbond is als landbouworganisatie voor overleg uitgenodigd door Eurocommissaris Wojciechowski en de drie Belgische ministers bevoegd voor landbouw, David Clarinval Jo Brouns en Willy Borsus.

De landbouwsector is een strategische sector, net als de energiesector of de bredere industrie. We kunnen het ons niet veroorloven om een basisnood als voeding uit handen te geven. De urgentie en het bewustzijn rond het belang van voedselzekerheid is stilaan binnengedrongen in de Europese beleidskamers.

“We mogen echter niet naïef zijn. De politieke realiteit kan snel veranderen en het is daarom cruciaal om de strategische rol van landbouw nu ook echt te verankeren. Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet opnieuw gestuurd worden vanuit de economische driver. Landbouwers moeten beter ondersteund worden om bij te dragen aan verdere verduurzaming en tegelijk aan de eigen voedselvoorziening bij te dragen en hiervoor is in de toekomst extra Europees budget nodig” stelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

“We dreigen een hele generatie jonge landbouwers te verliezen omdat het beleid momenteel te weinig perspectief en zekerheid biedt, en die kunnen we nooit meer terug krijgen.”

Prijsvorming is bepalend in bedrijfsvoering

Bepalend voor de landbouwer in zijn bedrijfsvoering is ook de prijsvorming. Landbouwers bevinden zich aan de start van de voedselketen en dreigen als vaak onmachtige speler in de keten over te blijven met de kruimels.

Boerenbond vraagt dat de rol van de landbouwer in de keten wordt versterkt, door middel van betere mededingingsregels die de landbouwer beschermen, door een redelijk, toepasbaar en handhaafbaar verbod op verkoop met verlies en het installeren van strenge controles op het niet-naleven van oneerlijke handelspraktijken in de keten.

Open en vrije handel zijn een mooi streefdoel, maar de Europese markt houdt met handelsakkoorden als Mercosur of de invoer van Oekraïense landbouwproducten open deur, waarmee onze eigen landbouwers worden weggeconcurreerd door het toelaten van de invoer van producten die aan veel lagere productievoorwaarden gemaakt zijn dan de eigen Europese producten. 

European Farmers Deal is onontbeerlijk

“Naar analogie met de European Green Deal, is een European Farmers Deal onontbeerlijk”, stelt Lode Ceyssens. “We hebben een strategische visie nodig op voedselautonomie en het beschermen van de landbouwsector. Elk nieuw wetgevend initiatief moet de landbouwtoets doorstaan zodat het niet indruist tegen de eigen strategische autonomie. Daarenboven is de jarenlange afbouw van financiële steun niet langer houdbaar en moet de steun voor de sector ook worden vertaald in daden door het verhogen voor de budgetten zodat de volgende generatie niet wakker wordt in een situatie waar we onze aardappelen, peren, melk of vlees uit China of India moeten importeren.” 

Bron: Boerenbond.