Politici, trek uw botten aan en leer onze boeren kennen

Vandaag werden 124 nieuwe Vlaamse parlementsleden verwacht in het Vlaamse halfrond voor hun eedaflegging. Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen wachtten de parlementsleden op bij de ingang van het Parlement en feliciteerden hen met het belangrijke mandaat dat ze de komende legislatuur zullen opnemen. De parlementsleden trokken figuurlijk de botten aan en werden uitgenodigd om de hand aan de ploeg te slaan en te ontdekken hoe de vork in de steel zit bij onze Vlaamse landbouwbedrijven.

 

Het Vlaams Parlement debatteert en beslist over allerhande wetgeving die het doen en laten van onze landbouwers bepaalt. Maar onbekend is onbemind. Net zoals de gemiddelde Vlaming de oorsprong van de producten op zijn bord niet altijd kent, geldt dat ook voor onze parlementsleden. Dat een banaan of een kiwi niet in onze contreien gekweekt wordt is geweten. Dat asperges en spruitjes echte seizoensproducten zijn is vaak minder gekend. Onze boeren zijn rasechte ondernemers. Zo zijn ze de voorbije jaren succesvol gaan experimenteren om in te spelen op de groeiende vraag naar meer plantaardige producten zoals quinoa en lokale soja. Hennep is een nieuwe teelt als basis voor duurzame bouwmaterialen, en draagt bij aan de opslag van CO² in de grond. De Vlaamse melk is de meest klimaatvriendelijke ter wereld.

Elkaar in de ogen kijken en gesprek aangaan

De land- en tuinbouw is een innovatieve sector die zijn productieprocessen optimaliseert en continu aan de slag gaat met nieuwe technologische ontwikkelingen. Boeren zijn stuk voor stuk krakken in hun vak en werken van ’s ochtends tot ’s avonds en in weer en wind met hun dieren en de natuur om zo kwaliteitsvolle, gezonde, duurzame en lekkere producten te produceren. Ze zorgen voor onze voedselproductie die we, gezien de onstabiele tijden waarin we leven, meer dan ooit in eigen handen willen houden.

Toch geeft het beleid en de wetgeving onze boeren niet altijd de wind in de zeilen. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens: “Het stikstofverhaal heeft ons nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt: theoretische kaders en de landbouwpraktijk staan mijlenver uit elkaar.” Boerenbond nodigt de Vlaamse parlementairen uit om hun botten aan te trekken en de handen uit de mouwen te steken om aan den lijve te ondervinden welke uitdagingen onze landbouwers elke dag trotseren. “Elkaar in de ogen kijken en het gesprek aangaan, om elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen we het strategisch belang van de landbouwsector toelichten en de parlementsleden kennis van de sector bijbrengen. Dat is een mooie stap in de richting van doordachte en gedragen wetgeving”, aldus Ceyssens.