Op de eerste rij: 7 september 2023

5 september 2023
De klok tikt

Hoewel het mooie nazomerweer ons anders wil doen geloven, is de zomer nu echt achter de rug. Zowel het schooljaar, het gerechtelijke als het politieke jaar zijn weer uit de startblokken geschoten, en dat zullen we geweten hebben. Partijen doen hun uiterste best om zich te profileren en zichzelf in poleposition te zetten voor de nakende verkiezingen. Het wordt een race tegen de klok maar vooral tegen elkaar, en het is nu al duidelijk dat de voorbereidingen niet zonder slag of stoot zullen verlopen.

Maar wat men te vaak vergeet, is dat het werkjaar in de land- en tuinbouwsector nooit stopt. Onze boeren komen niet terug van een deugddoende vakantie van drie weken. Ze hebben in het beste geval even tijd gehad om uit te blazen vooraleer ze alles in gereedheid brengen voor de volgende veldwerkzaamheden. In de landbouw telt elke dag, elke minuut. Wanneer het weer het toelaat, moet er op volle kracht kunnen gewerkt worden. De natuur waarin onze boeren werken laat zich nu eenmaal niet plannen of in rekenmodellen gieten.

Als we de waterkwaliteit verder willen verbeteren, moeten we niet talmen en MAP7 uitvoeren.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond

En daar wringt nog te vaak het schoentje. Een treffend voorbeeld is het Mestactieplan. Het is vandaag precies zes maanden geleden dat landbouw- en milieuorganisaties een akkoord bereikten om de waterkwaliteit in Vlaanderen verder te verbeteren. Het geheel van maatregelen is een sterk, samenhangend en gedragen plan dat na lang en intensief onderhandelen tot stand kwam. De sector heeft hierin méér dan zijn verantwoordelijkheid genomen om effectieve stappen te zetten.

Hoog tijd dus om MAP 7 vast te pakken en om te zetten naar een mestdecreet dat op 1 januari kan van start gaan. Mijn oproep aan de politiek is duidelijk: als we de waterkwaliteit verder willen verbeteren, moeten we niet talmen en MAP 7 uitvoeren. Onze boeren hebben op 1 januari 2024 een duidelijk mestdecreet nodig. De basis voor het teeltplan 2024 wordt de komende weken gelegd! Het is dus 5 na 12 om wetgevende initiatieven te nemen. De klok tikt, niet alleen voor onze boeren, maar ook voor het verbeteren van de waterkwaliteit.