Op de eerste rij: 31 augustus 2023

Een bank vooruit

Of het nu op de eerste of op de laatste rij is, op 1 september stromen de schoolbanken van het lager en middelbaar onderwijs weer vol. Kinderen kijken er vooral tegenop, heel wat ouders halen opgelucht adem. Maar met welk gevoel je ook naar de start van het schooljaar kijkt, het belang van toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs is niet te onderschatten.

Om die boodschap nog eens te onderstrepen trek ik op 1 september samen met Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, naar het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare, een middelbare school die zich vooral richt op kinderen en jongeren met een voorliefde voor landbouw, tuinbouw en dierzorg. Net als heel wat andere onderwijsinstellingen in ons land wordt de jeugd hier klaargestoomd voor een mogelijke toekomst in de land- of tuinbouwsector.

Jongeren die een toekomst in de landbouwsector willen, hebben recht op de allerbeste opleiding en omkadering.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond

Ik hoef er geen tekening bij te maken dat de sprong wagen naar een carrière als landbouwer vandaag allerminst een evidentie is, en dus is het kiezen voor een opleiding die je daarop voorbereidt dat ook niet. Het vraagt vastberadenheid, visie en moed. De kinderen en jongeren die ondanks alle onzekerheden en uitdagingen toch de passie en motivatie voelen om te boeren, moeten daarom ook in het onderwijs met de allerbeste omkadering kunnen worden opgeleid. Want wie anders dan de jonge boeren van morgen kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet met een lege brooddoos naar school moeten?