Op de eerste rij: 30 maart 2023

Ons landschap, uw voedsel, onze toekomst

Boeren zijn niet alleen producenten van lekker en duurzaam voedsel, ze zijn ook de architecten van het prachtige Vlaamse landschap. Een landschap dat dezer dagen extra in de kijker staat bij elke Vlaamse voorjaarsklassieker. De koers, da’s genieten van de renners en van ons boerenlandschap. Om dat nog eens in de verf te zetten zorgen we bij elke voorjaarsklassieker voor een prachtige, in het oog springende boodschap langs het parcours. ‘Ons landschap, uw voedsel, onze toekomst’, klonk het alvast op een gigantische koerstrui langs het parcours van Gent-Wevelgem. Een waarheid als een koe.

De toekomst van onze Boerenbond-beroepsvereniging werd afgelopen maandag weer verzekerd. Na een uitgebreid traject van bestuursvernieuwing in elk lokaal bestuur, vakgroep en regionaal bestuur is ook het nieuwe Hoofdbestuur aan haar termijn begonnen. Deze nieuw samengestelde groep van actieve landbouwers mocht op haar beurt een nieuwe ondervoorzitter kiezen. Lut D’Hondt, melkveehoudster uit Maldegem, werd door het Hoofdbestuur verkozen voor deze functie en zal de komende jaren een sterke stem vanuit de landbouwers laten horen bij de leiding van onze beroepsorganisatie. Ik wens Lut enorm veel succes met deze nieuwe uitdaging en kijk uit naar een fijne en leerrijke samenwerking. Haar dossier- en praktijkkennis zal een grote toegevoegde waarde zijn en ons helpen de belangen van onze landbouwers nog beter te verdedigen.

We nemen afscheid van Eric Van Meervenne en verwelkomen Lut D'Hondt als nieuwe ondervoorzitter van Boerenbond.

Het aantreden van Lut betekent echter ook dat we afscheid nemen van onze vorige ondervoorzitter, Eric Van Meervenne. Ik wil hem graag uitdrukkelijk bedanken voor zijn jarenlange inspanningen en de manier waarop hij het leiden van zijn pluimveebedrijf heeft weten te combineren met zijn inzet voor Boerenbond. Hij was op elk moment een meerwaarde voor ons bestuur en was een meester in het centraal stellen van gezond boerenverstand.

Tot slot wil ik graag het Hoofdbestuur bedanken dat zij mij het vertrouwen gaven om mijn mandaat als voorzitter van Boerenbond verder te zetten. Ik wil graag ook de komende jaren opkomen voor de belangen van de sector en verder bouwen aan de toekomst van onze Vlaamse land- en tuinbouw. Want onze land- en tuinbouwers staan voor enorme uitdagingen.