Op de eerste rij: 3 februari 2022
De goedkoopste kip
Onder die titel maakte Pano vorige week een reportage over de kippensector. Datgene wat wij als organisatie al jarenlang zeggen en aanklagen, wordt nogmaals bevestigd. Wat leerde de Vlaming uit deze Pano zoal?
Eén: onze Vlaamse boeren werken onder de meest strenge voorwaarden, op alle vlak. We verwachten dezelfde voorwaarden en kwaliteit voor geïmporteerd kippenvlees. En dan gaat het zowel over import uit andere EU-landen als over vlees dat binnenkomt via handelsverdragen allerlei van buiten de EU. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de politiek! Ondertussen alvast een gezonde tip voor de consument: koop Belgisch kippenvlees!
Twee: de inspanningen die onze boeren doen, bijvoorbeeld in het kader van dierenwelzijn en energieverbruik, zijn groot. Onze boeren zijn ook best bereid om nog beter te doen, maar de bijkomende kost die dat met zich meebrengt, moet wel betaald worden. Niet onredelijk toch? De retail, en dus ook de consument, zal dus bereid moeten zijn daarvoor een eerlijke prijs neer te tellen. We hoorden consumenten zeggen hiertoe bereid te zijn – en dat blijkt ook uit VLAM-enquêtes – waarop wacht de retail dan nog?
Drie: dezelfde retail moet dus dringend zijn verantwoordelijkheid nemen, en niet enkel in het vergoeden van kosten voor extra eisen, maar ook in een eerlijk verhaal naar de consument. Pronken met de betere kip van hier en allerlei duurzaamheidsclaims, maar dan in verwerkte producten buitenlands vlees toelaten dat niet voldoet aan deze eisen, is toch meer dan een beetje boerenbedrog …
En tot slot: al wat hierboven staat, geldt niet enkel voor de pluimveesector maar voor alle deelsectoren van onze Vlaamse land- en tuinbouw!
Contractprijzen industriegroenten volgen stijgende kosten niet
Sinds midden december 2021 trachten de telersverenigingen industriegroenten en de verwerkende industrie tot nieuwe contractvoorwaarden te komen. Begin februari is er nog altijd geen aanvaardbaar voorstel van een rechtvaardige contractprijsverhoging voor het komende teeltseizoen. Vanuit onze bedrijfseconomische boekhouding kunnen we nochtans voldoende aantonen dat een krachtig signaal vanuit de verwerkende industrie echt noodzakelijk is voor een duurzame teelt van industriegroenten in Vlaanderen. Ik roep dan ook de onderhandelaars van de groenteverwerkende bedrijven op om oog te hebben voor de sterk stijgende kosten (meststoffen, gewasbescherming, arbeid …) waarmee de individuele groenteteler geconfronteerd wordt. We hebben elkaar nodig, nu én in de toekomst …
Deze week ging ondervoorzitter Georges met pensioen, een monument bij Boerenbond.
Sonja De Becker
Voorzitter Boerenbond
Afscheid van een monument
Deze week wuiven we Georges Van Keerberghen uit als ondervoorzitter van Boerenbond. Hij werd 65 jaar en gaat dus met (welverdiend) pensioen. Met Georges verdwijnt een monument bij Boerenbond. Georges heeft zijn volledige beroepsloopbaan voor Boerenbond gewerkt – dat is in deze tijden op zich een unicum – en heeft in de verschillende functies en verantwoordelijkheden die hij daarbij opnam zijn stempel op Boerenbond gedrukt. Eén constante dreef hem daarbij: ‘Wat is nodig en wat kan en moet Boerenbond doen om onze boeren en tuinders sterker, robuuster te maken maar ook hoe zorgen we voor zij het die moeilijk hebben?’. Meer dan eens ging Georges daarmee ook tegen de stroom in, maar het resultaat mag gezien worden: het Boerenbondonderzoeksfonds, de Boerenbondinnovatiewerking, de Boerenbondwerking rond crisis en armoede (later Boeren op een Kruispunt), onze prachtige vakbeurzen, het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging, zeer recent nog het robuustheidsproject en zoveel meer projecten en initiatieven die onze boeren en tuinders helpen sterker te zijn in het ondernemerschap dragen zijn stempel.
Eigenbelang, titulatuur of carrièreplanning … Allemaal niet aan Georges besteed. Hij bleef zijn eigen zelve en werkte verder. No-nonsense, rechtuit, de zaken benoemend – soms klinkend, soms ook botsend – maar altijd loyaal, eerlijk en met respect en zorg voor de mens aan de overzijde. Het is net dàt wat hem zo gerespecteerd en gewaardeerd maakt, bij collega’s, medewerkers, leden, bestuursleden maar ook in zijn uitgebreid extern netwerk.
Georges, we gaan je missen. Dikke merci voor al wat je voor Boerenbond en voor onze boeren en tuinders deed en betekende, voor je steun, je loyauteit en je collegialiteit! We wensen je het allerbeste toe, in de nieuwe carrière die je nu start, samen met je echtgenote, familie en vrienden … Geniet ervan!