Op de eerste rij, 29 juni 2023

26 juni 2023

Vlaanderen boven?

Vorige week kreeg ons land, letterlijk en figuurlijk, hoog bezoek over de vloer. Het Nederlandse koningspaar bracht drie dagen door in België en werd in die tijd getrakteerd op een proevertje van het beste wat we hier te bieden hebben. Technologie en innovatie stonden daarbij met stip op nummer één. Het Aerospacelab in Louvain-La-Neuve, het Climate Tech Forum in Brussel, Imec in Leuven … Stuk voor stuk voorbeelden van hoe Belgische bedrijven pioniers zijn op het vlak van duurzaam, hedendaags en hoogtechnologisch ondernemen.

Een land- of tuinbouwbedrijf stond niet op het programma van de koninklijke delegatie, maar had zeker niet misstaan in het rijtje van bezoeken. Want onze familiale land- en tuinbouwbedrijven behoren tot de meest duurzame en innovatieve ter wereld. De eisen die de consument stelt naar dierenwelzijn, klimaat, gewasbescherming, traceerbaarheid, versheid, kwaliteit … zijn torenhoog en onze boeren hebben de kennis en ervaring in pacht om daaraan te voldoen.

Het deed dan ook deugd om te horen dat beide vorsten in hun toespraak het belang van landbouw in beide landen onderstreepten. Maar vooral de begeesterende toespraak van Nederlands astronaut André Kuipers is me bijgebleven en zeker zijn quote: “Ik hou vast aan nieuwe technologieën waarmee we het allemaal schoner en beter kunnen doen!” Laat die boodschap onze beleidsmakers overtuigen om onze sector alle kansen te geven om te verduurzamen via innovatie!

Maar ook wij moeten durven nadenken over de toekomst van onze Vlaamse land- en tuinbouw. Aan welke uitdagingen moeten we het hoofd bieden en hoe doen we dat zonder het economische plaatje uit het oog te verliezen? Hoe willen de consument, de retail, de media, de milieubeweging dat we onze voedselproductie in de toekomst aanpakken? En belangrijker nog, hoe willen onze boeren dat gaan doen?

Allemaal vragen die dagelijks gesteld worden, want elke Vlaming heeft de mond vol van landbouw. Maar een antwoord, dat is zo simpel nog niet. Wat ik wel weet, is dat de sector zelf de touwtjes van de toekomst in handen moet nemen en houden. Op 1 juli organiseert Boerenbond daarom het event ‘De Mond vol van Landbouw’, waarop we onze bestuursleden inspireren en uitdagen om te luisteren naar de visie van niet-landbouwers en om zelf het toekomstplan voor de landbouw in 2045 mee uit te stippelen. Het is een startpunt om daarna in al onze structuren te gaan nadenken over de landbouw van de toekomst. Het wordt een uitdagend traject, maar een dat de moeite waard zal zijn.

De Vlaamse land- en tuinbouw is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie.