Op de eerste rij: 28 september 2023

26 september 2023
Tijd voor vooruitgang

Wie afgelopen weekend naar Oudenaarde afzakte, heeft het met eigen ogen kunnen zien: de Werktuigendagen zijn dé plek om te ontdekken hoe efficiënt, duurzaam en hoogtechnologisch de hedendaagse Vlaamse landbouw werkt. Van drones tot mechanische onkruidbestrijding, van windmolens tot gps-besturing, het zijn al lang geen uitzonderingen meer. Tienduizenden bezoekers, meer dan 200 exposanten en tientallen prominenten uit de agrovoedingsketen waren erbij en tussen pot en pint werden uitdagingen en kansen in de sector besproken. Ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, premier Alexander De Croo en vicepremier Vincent Van Peteghem trokken hun laarzen aan en lieten zich verbazen door al het moois wat onze sector te bieden heeft.

Ik gaf hen op deze gelegenheid echter ook wat huiswerk mee. De brochure Agrovoedingsketen opent de weg naar oplossingen rond stikstof vat immers helder samen hoe het komt dat Vlaanderen zich in een stikstofmoeras bevindt én geeft ook oplossingsrichtingen aan. Deze brochure maakten we niet alleen, maar met de steun van heel wat partners uit de brede agrovoedingsketen. Want de huidige vergunningsproblematiek bedreigt niet enkel landbouwers, maar alle agro-economische activiteiten in Vlaanderen.

De huidige vergunningsproblematiek bedreigt niet enkel landbouwers, maar alle agro-economische activiteiten.

Die boodschap benadrukten we maandagmiddag nog eens aan het Vlaams Parlement, waar we beleidsmakers lieten aanschuiven aan een heus Breugelbuffet. Een buffet dat leeg zou zijn zonder de producten waar onze boeren én de brede voedingsketen elke dag voor zorgen. Het feit dat we al deze partners hebben kunnen verenigen, toont niet enkel de urgentie van het stikstofprobleem, maar vooral de nood aan echte oplossingen die werken in de praktijk. En die oplossingen zijn er wel degelijk. Je leest er alles over op de pagina hiernaast. Het is tijd dat de beleidsmakers onze uitgestoken hand niet langer negeren, maar ze vol vertrouwen aannemen. Alleen zo kunnen we stappen vooruitzetten.