Op de eerste rij, 28 november 2024
Als de wereld onstabieler wordt …
Vorige week dinsdag ontvingen we luitenant-generaal Marc Thys op ons forum voor Agrarische Coöperaties. Hij bracht een boeiende uiteenzetting over de wereldpolitiek. “Nooit in de wereldgeschiedenis leefde een maatschappij in zo’n combinatie van vrede, veiligheid en welvaart als de onze. Gelijktijdig lijkt deze maatschappij, die zo veel te verliezen heeft, zich niet bewust van de noodzaak en zelfs niet bereid om deze vrede, veiligheid en welvaart te verdedigen”, aldus Thijs.
Veiligheid is een noodzakelijkheid voor welvaart. Het is de taak van de overheden om de veiligheid van de burgers en de samenleving te waarborgen. De conclusies van Thijs waren duidelijk: “De wereld is echter veranderd en het Westen is niet langer de baas. We leven inmiddels in een nieuwe koude oorlog, die nog verder zal intensifiëren. Een sterker Europa is nodig om een echte ‘hot war’ te vermijden en onze welvaart te beschermen.” Conclusies die tot nadenken stemmen. Het Europese beleid zal zich dan ook meer moeten richten op strategisch beleid rond de echte machtsinstrumenten defensie, industrieel beleid én uiteraard het landbouw- en voedingsbeleid, zonder de duurzaamheidsuitdagingen uit het oog te verliezen. Nu is het zaak dat het beleid en de middelen volgen.
Niet toevallig erkent ook de NAVO nadrukkelijk het belang van een weerbare landbouw en voedingssector. In 2016 gaf de NAVO-top bondgenoten de opdracht om werk te maken van versterkte veerkracht tegen calamiteiten, bedreigingen en alle gradaties van oorlogsvoering. Het versterken van de veerkracht van de landbouw- en voedingssector komt hierbij heel nadrukkelijk in beeld.
Hierbij mag men niet vergeten dat de landbouw- en voedingssector ook voor grote uitdagingen staat. Als we niet opletten worden we steeds meer afhankelijk van almaar minder betrouwbare partners. We moeten onze krachten bundelen om mee oplossingen te zoeken die ons strategisch onafhankelijker maken op het vlak van energie, grond- en hulpstoffen.
En tegelijk wordt de concurrentiepositie van onze land- en tuinbouwers ondermijnd doordat steeds meer de deur wordt opengezet voor concurrentie van buitenaf waar we onze veeleisende Europese lastenboeken niet één op één doorvertaald krijgen. De dreiging van een onevenwichtig handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen is hier een sprekend voorbeeld van. Misschien verkopen we door dit akkoord dan wel een zak diepvriesgroenten of -frieten meer, maar de druk op onze Europese suikerproductie en de productie van rund- en kippenvlees is een te hoge prijs voor een beperkt gewin. Temeer omdat we inzake productiestandaarden met ongelijke wapens moeten vechten.
Via onze Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca blijven we op Europees niveau druk uitoefenen tegen het Mercosur-handelsakkoord. Finaal moeten de lidstaten het handelsakkoord goed- of afkeuren. Aangezien het Waals Parlement een resolutie tegen het Mercosur-handelsakkoord heeft goedgekeurd, zal België zich al minstens moeten onthouden bij deze stemming. Tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement, die er op onze vraag komt, zullen we de Vlaamse parlementsleden opnieuw informeren over onze bezorgdheden bij het akkoord.
Als landbouworganisaties blijven we steeds het strategisch belang van de landbouw- en voedingssector onderstrepen. Het moet hierbij voor iedereen duidelijk zijn: de land- en tuinbouwsector is van strategisch belang voor Europa. Een boodschap om goed te onthouden als de wereld onstabieler wordt ...
Als landbouworganisatie blijven we steeds het strategisch belang van de landbouw- en voedingssector onderstrepen.
Lode Ceyssens
Voorzitter Boerenbond