Op de eerste rij: 27 april 2023
Lokale producten in de winkelkar
Uit cijfers van Buurtsuper.be blijkt dat 87% van de Belgische buurtsupermarkten lokale producten verkoopt; een stijging van 17% ten opzichte van drie jaar geleden. Dit is een positieve evolutie die toont dat lokale supermarkten er het belang van inzien om samen te werken met lokale producenten én dat ook de consument dit lijkt te appreciëren.
Goed nieuws dus, want supermarkten zijn een belangrijk afzetkanaal waar Vlaamse producenten en consumenten elkaar ontmoeten. 80% van onze verse voeding kopen we in een warenhuis. Dit is geen tegenstelling van de korte keten, integendeel. Beide concepten hebben hun waarde en kunnen elkaar perfect versterken en aanvullen. Zo zorgen we voor lokaal, betaalbaar en veilig voedsel voor elke Vlaming, geproduceerd aan de allerhoogste eisen op het vlak van duurzaamheid.
Boerenbond is er voor elke Vlaamse boer, wat zijn schaal of afzetkanaal ook is.
Maar daar wringt ook vaak het schoentje. Nog te vaak krijgt de klant in de winkel de keuze tussen lokale producten van topkwaliteit en goedkope alternatieven uit het buitenland en zelfs van buiten de Europese Unie, wat de garanties voor duurzame productie helemaal onderuithaalt. Voor vers vlees, melk en eieren zeggen en schrijven de warenhuizen dat ze goed 90% producten van hier verkopen, gaande van ‘uit de buurt’, ‘lekker van bij ons’ of Belgisch. Voor seizoensgebonden producten zoals groenten en fruit valt dit terug tot twee derde van het aanbod. Zodra producten verwerkt worden, komt al het lekker van bij ons nog verder onder druk van buitenlandse concurrentie. De recente sterke inflatie zet trouwens ook het aandeel vers verder onder druk. Steeds meer inkopers komen in de verleiding om verse producten van elders binnen te halen voor die enkele centen minder, mede onder druk van de keiharde concurrentiestrijd nu de hele retailsector worstelt met gestegen kosten.
Maar we kunnen de lat voor onze boeren toch niet steeds hoger blijven leggen en dan kiezen voor alternatieven die onder de lat door kunnen lopen. Een evolutie naar meer lokaal voedsel in de supermarkt kunnen we dus alleen maar toejuichen, want het toont dat er stappen vooruit worden gezet. Maar we zijn er dus nog lang niet.
Het is een belangrijke taak voor Boerenbond om dit pijnpunt te blijven benoemen. We houden de retail aan haar uitgesproken engagement om in te zetten op producten van bij ons en moedigen haar aan om verdere stappen te zetten.
Daarnaast blijven we onze leden voluit ondersteunen in de ondernemingsvorm die zij passend vinden voor hun persoonlijke talenten en de mogelijkheden van hun bedrijf. En laat het duidelijk zijn: Boerenbond is er voor elk van onze boeren. Ongeacht de grootte van hun bedrijf, hun specialisatie, schaalgrootte of type van afzetkanaal. Ik ben ervan overtuigd dat het onze taak is om landbouwers te ondersteunen in de richting die ze, als ervaren en gepassioneerde ondernemers, zelf hebben gekozen. Van Steunpunt Korte Keten en Steunpunt Groene Zorg over Bio zoekt Boer tot onze experten innovatie en ondernemerschap: we faciliteren elke weg die ondernemers willen inslaan. Iedereen die beweert dat we als belangenorganisatie de weg uitstippelen die onze leden zouden moeten volgen, ziet Vlaamse land- en tuinbouwers niet als volwaardige ondernemers en onderschat hen mateloos.