Op de eerste rij: 24 augustus 2023

21 augustus 2023
Langs Vlaamse veldwegen

De zomervakantie loopt op z’n laatste benen. En hoewel die zomer door de overvloedige regenval deels in het water viel, was het duidelijk dat de Vlaming elk droog moment benut heeft om eropuit te trekken. Velen trokken naar het buitenland, maar wie thuis was maakte optimaal gebruik van het moois dat Vlaanderen te bieden heeft. En daar spelen onze veldwegen een belangrijke rol in.

Menig landbouwer zal tijdens de drukke veldwerkzaamheden meermaals wandelaars, fietsers, lopers en zelfs inlineskaters gepasseerd zijn. Geen probleem als beide weggebruikers een beetje water bij de wijn doen en elkaar voorzichtig passeren, maar nog te vaak doen er zich gevaarlijke situaties voor, zeker op smalle wegen. Om zowel landbouwers als andere weggebruikers te herinneren aan de verantwoordelijkheid die ze beiden dragen, zetten we als Boerenbond een opvallende campagne in samenwerking met de broers Yves en Jens Lampaert op poten. Het thema verkeersveiligheid zal ook uitgebreid aan bod komen op de Boerenbondstand op de Werktuigendagen in Oudenaarde. Ik kijk er trouwens enorm naar uit om onze leden te verwelkomen en bij te praten over de landbouwactualiteiten.

Het zal niet lang meer duren vooraleer verkiezingsborden langs onze Vlaamse wegen opduiken.

De Vlaamse wegen zijn momenteel nog relatief neutraal, maar eens het politieke jaar weer op gang komt zullen ongetwijfeld ook de eerste verkiezingsborden opduiken. De federale en Europese verkiezingen van mei 2024 zullen snel voor de deur staan, maar dat mag geen reden zijn voor onze beleidsmakers om politieke verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Heel wat dossiers die belangrijk zijn voor onze boeren wachten nog op een correcte behandeling. Ik hoop dat de zomer wijsheid en inzicht heeft gebracht en dat de stem van onze boeren naar waarde geschat wordt, ook nog voor ze die in het kieshokje uitbrengen.