Op de eerste rij, 20 mei 2021
PAS-richtsnoeren = PAS-wurgsnoeren
Een week nadat minister Demir via een instructie het tussentijds PAS-kader bekendmaakte waarbij voor vergunningsaanvragen voor veebedrijven steeds een passende beoordeling moet opgemaakt worden en maximaal moet worden ingezet op ammoniakemissiereducties, publiceerde het Agentschap voor Natuur en Bos richtsnoeren waarvan het ‘aangewezen’ is ze toe te passen bij deze passende beoordeling.
Waar de instructie op basis van een individuele beoordeling pragmatisme en redelijkheid toelaat bij de vergunningverlening in afwachting van een definitief PAS-kader, wordt met deze richtsnoeren elke ruimte voor pragmatisme en redelijkheid gefnuikt. Dat stijging van ammoniakemissies in deze tussenfases uit den boze zijn, kunnen we nog begrijpen (hoewel dat wel kan voor industriële emissies, zelfs van ammoniak!) maar de richtsnoeren gaan veel verder dan dat en leggen strenge emissiereducties op. Zelfs voor loutere verlengingen van bestaande bedrijfsexploitaties zonder wijzigingen moeten die reducties toegepast worden! ‘Tenzij’ – zo lezen we – ‘de aanvraag een verlenging beoogt tot maximaal 31 december 2022’. Dat tart werkelijk alle verbeelding! Wie haalt zulks in zijn hoofd? Tja, het is wel duidelijk wie … duidelijk iemand die niet het minste verstand heeft van wat het betekent om een bedrijf te leiden en evenmin benul heeft wat een vergunningsaanvraag met zich meebrengt …
Je moet maar de pech hebben dat je vergunning onlangs afliep of binnenkort afloopt. ‘Rechtszekerheid vormt de basis voor elke ondernemer. Een boer is een ondernemer’, zo verwoordde minister van Landbouw Crevits het vorige week nog in het parlement. Wel, enige rechtszekerheid is bestaande bedrijven hier dus niet gegund!
Enige rechtszekerheid is bestaande bedrijven in het PAS-verhaal niet gegund.
Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond
En dan hebben we het nog niet gehad over de praktische onhaalbaarheid van zo’n regeling, want je moet een hernieuwing van je vergunning aanvragen 12 maanden vooraf – dus al opnieuw in december 2021. Met andere woorden, twee aanvragen in één jaar tijd … Kafka noem ik dat! Naast een gebrek aan realiteitszin, is dit ook overduidelijk respectloos. Dit richtsnoer is voor ons volkomen inacceptabel! Vergunningen van bestaande bedrijven moeten gedurende een redelijke termijn en zonder veel poespas verlengd worden. Punt.
Ook de andere richtsnoeren bieden geen duidelijkheid. Er staan tegenstellingen in, het is niet duidelijk hoe ze geïnterpreteerd moeten worden.
Deze aanpak geeft ons heel weinig vertrouwen in de verdere aanpak van het PAS-dossier. Als de minister van Omgeving op deze manier blijft omgaan met de sector waarvan ze de grootste inspanningen verwacht, dan kan het niet anders dan op een bepaald moment goed fout lopen. Het gaat hier over bedrijven, over gezinnen die een vergunning hebben, die dag in dag uit zorgen voor het voedsel op ons bord. Deze mensen verdienen respect én behandel je met respect! In dit dossier, maar ook in alle andere omgevingsdossiers!
Vaccinatie van seizoenwerknemers
De vaccinatiecampagne draait op volle toeren en dat is een bijzonder goede zaak. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter we het virus onder controle houden. Het is dan ook positief dat minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Landbouw Hilde Crevits ingaan op onze vraag om ook de buitenlandse seizoenwerknemers mee te nemen in de algemene vaccinatiecampagne. De voorbije weken werd het aantal seizoenarbeiders per vaccinatiecentrum in kaart gebracht zodat de planning kan worden uitgewerkt. De vaccinatie zal voor bedrijven die veel seizoenwerknemers in dienst hebben ook op het bedrijf zelf kunnen doorgaan. Ook dat is positief, want heel wat seizoenarbeiders zijn het Nederlands niet machtig en het is belangrijk dat de vaccinatie vlot kan verlopen.
Week van de Korte Keten
We zijn midden in de Week van de Korte Keten. De korte keten heeft zijn vaste plek in het Vlaamse landbouwlandschap veroverd en verdiend. Voor sommige bedrijven is korte keten dé bedrijfsvorm, voor andere past dit helemaal niet in hun bedrijfsconcept, voor nog andere is het een vorm van risicospreiding binnen het bedrijf. Om de korte keten verder te doen groeien en bloeien, zijn nog heel wat stappen nodig. Betere kennis van economische kengetallen, aangepaste regelgeving, een nog betere trajectbegeleiding zijn er enkele van. Samen met het Steunpunt Korte Keten, maakt Boerenbond hier dag na dag werk van. Want ook dit is een bedrijfsvorm die onze volle steun krijgt!