Op de eerste rij: 19 september 2024

Onze boeren zaaien voor een betere toekomst!

Op de Dag van de Landbouw bezochten tienduizenden Vlamingen afgelopen weekend onze boeren, stelden vragen en toonden een grote en oprechte interesse in hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Onze 44 deelnemende bedrijven toonden met trots waar ze elke dag mee bezig zijn, hoe ze met passie voor hun dieren en teelten zorgen en welke inspanningen ze leveren, onder meer op vlak van klimaat. En die inspanningen zijn nodig, want onze land- en tuinbouwers ervaren als eerste de effecten van de klimaatopwarming. Gelukkig lonen de geleverde inspanningen ook. 
Onze land - en tuinbouw is vandaag bij de klimaatvriendelijkste in de wereld. Neem nu onze steak. Dankzij de efficiëntie van ons witblauw ras is de koolstofvoetafdruk van een Belgische steak minder dan de helft van een Braziliaanse en een derde lager dan een Ierse. Ook op vlak van melk doen we het goed in Europa, zeker in Vlaanderen. Europa en India produceren op jaarbasis ongeveer evenveel, 160 miljard liter. In India doen ze dit met 122 miljoen koeien, in Europa met 23 miljoen. Dit dankzij de vakkennis van onze landbouwers en de efficiëntie van het productieproces, de raskeuze ... 

Maar we zijn er nog niet. En er komen nog heel wat nieuwe uitdagingen op ons af. Volgens de Verenigde Naties moet er tegen 2050 als gevolg van de bevolkingsgroei 40% meer voedsel geproduceerd worden en 800 miljoen mensen leven met honger. Maar voor dat extra voedsel hebben we 0 ha extra areaal beschikbaar. Daarom is het belangrijk dat de landbouwgronden die er nu zijn ook behouden blijven voor voedselproductie. Net als in andere sectoren blijven we onderzoek verrichten en innoveren om de klimaatimpact nog kleiner te maken. Maar om dat engagement verder te zetten, is er zekerheid nodig. Zekerheid dat er ook in de toekomst nog verder geboerd kan worden. 

Die boodschap heb ik ook gebracht op de Dag van de Landbouw. De hindernissen die boeren ervaren moeten worden aangepakt. De Europese, federale en Vlaamse regelgeving moet realistischer worden, afgestemd op de noden van onze landbouwers. Want zonder boeren is er geen Dag van de Landbouw, geen lokale productie, en geen toekomst voor een duurzaam voedselsysteem. De passie en gedrevenheid van onze boeren, die ik en ook tienduizenden bezoekers aan de Dag van de Landbouw hebben gezien, sterken mij in mijn overtuiging dat boeren de ruggengraat zijn van onze samenleving. We hebben boeren nodig. En boeren hebben ons nodig om hun toekomst veilig te stellen. Als we oprecht bekommerd zijn om het klimaat, dan moeten we zorgen dat onze land- en tuinbouwers hier duurzaam voedsel kunnen produceren. Onze boeren zaaien voor een betere toekomst.

“De hindernissen die boeren ervaren moeten worden aangepakt."

Lode Ceyssens