Op de eerste rij, 13 juli 2023
China op verkenning in Vlaanderen
Op 12 juli had ik de eer om de Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming, onder te mogen dompelen in onze Vlaamse land- en tuinbouwsector. China zet sterk in op voedselzekerheid. Naast de ontwikkeling van het eigen landbouwpotentieel wil China ook de nodige invoer verzekeren. Daarbij kijken ze ook naar diverse handelspartners om niet te afhankelijk te worden van een of andere regio. Zo willen ze ook een blik werpen op wat Vlaanderen te bieden heeft op basis van kennis en producten. De ambassadeur trok een hele dag uit om samen met een delegatie van Boerenbond twee straffe landbouwondernemingen te bezoeken en te proeven van het beste wat onze lokale voedselproductie te bieden heeft.
De dag werd op gang getrapt bij het gesloten varkensbedrijf van de familie Moors in Riemst. De jonge boer Thomas Moors is maar liefst de veertiende generatie op dit landbouwbedrijf en baat samen met zijn vader Renaat en moeder Marie-Laurence een vooruitstrevende en moderne landbouwonderneming uit. Naast de varkenstak was er ook aandacht voor de akkerbouwactiviteiten. De familie toonde de ambassadeur hoe dierenwelzijn, klimaatvriendelijkheid en efficiëntie hand in hand kunnen gaan.
Varkensvlees behoort tot het essentiële basisvoedsel in China. De kop en de poten van het varken zijn er een echte delicatesse. Als je weet dat de Vlaming maar zo’n 30% van het varken opeet, zou het ook een meerwaarde zijn voor onze Vlaamse varkenskwekers als we de kop en poten opnieuw zouden kunnen exporteren naar China. En dat heeft niks te maken met meer varkens kunnen produceren in Vlaanderen, maar alles met het structureel verbeteren van de prijs die onze boeren krijgen voor hun varken. Daarvoor moeten we ook de delen van het varken die minder gekocht worden, kunnen verkopen op markten waar daar wel vraag naar is. Smaken verschillen. Maar zo kunnen de Europese en de Aziatische varkensmarkt elkaar aanvullen om varkensvlees optimaal te waarderen, niet alleen in euro’s maar ook als voedsel.
Na een lunch met Belgische gerechten zakte het gezelschap af naar het fruitbedrijf van Brecht Geerdens in Diepenbeek. Brecht is gespecialiseerd in de teelt van kersen en peren, twee producten waar de ambassadeur koste wat het kost meer over wou te weten komen. Jaarlijks exporteren we immers 337.558 ton peren, waarvan weliswaar maar een klein deel naar China gaat. Maar onze Belgische Conférence vormt een mooie aanvulling op de Chinese perenrassen en wordt er zeer gesmaakt. Ook kersen vallen erg in de smaak bij de Chinese consument, want ze worden er gezien als luxeproduct en zijn een geliefd geschenk. Kortom, een dag vol Vlaamse topproducten die niet enkel hier maar ook in China erg gesmaakt worden, en daar mogen we fier op zijn.
Onze Vlaamse topproducten worden ook in China gesmaakt en daar mogen we fier op zijn.