Op de eerste rij: 10 februari 2022

Coöperatie Hoogstraten en REO Veiling starten fusiegesprekken

De aankondiging vorige week dat REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten, vanuit een reeds bestaande intense samenwerking, de mogelijkheid van een fusie onderzoeken, is een positief en sterk signaal dat warm onthaald wordt in de sector. Het zijn beide sterke coöperaties, en met een duidelijke complementariteit in geografische dekking en aanvullende productportefeuille zou een unieke en veelbelovende as in het hart van Europa gerealiseerd kunnen worden.

Het versterken van de marktmacht van telers door een sterke bundeling van het aanbod is een prioritair actiepunt van onze sectorvakgroepen Fruit en Groenten. De coöperatie is daarbij voor Boerenbond nog steeds een sterk model. Van, voor en samen met telers in de markt. En ik weet dat er nogal wat diverse meningen zijn over coöperaties. Laat me hierin helder zijn: ook coöperaties moeten dag na dag niet enkel hun klanten maar ook hun telers-coöperanten blijven verdienen. Ze moeten het maximale voor hun coöperanten uit de markt halen en moeten – meer dan ooit – hun meerwaarde bewijzen. Daarbij moeten zij constant inspelen op de vragen uit de markt, maar zich ook aanpassen aan die markt zelf die steeds verder consolideert en ook internationaliseert. Net dat maakt dat een verdere bundeling van krachten tussen coöperaties om in zulke markt een sterke partner te zijn absoluut nodig is.

Ik heb beide voorzitters dan ook proficiat gewenst met deze stap. Ik besef dat er nog een hele weg te gaan is, maar ik reken erop en weet dat beiden – met de belangen van hun coöperanten-telers voorop – hun huiswerk zeer ernstig zullen maken.

Energiefactuur

De energieprijzen blijven stijgen en de politiek zoekt dan ook naar manieren om de factuur te milderen. De aandacht gaat daarbij vooral naar de consument/burger, maar ook in de land- en tuinbouw zijn de sterk gestegen energieprijzen elke dag voelbaar en drukken ze stevig op de marge. Dat geldt voor de hele sector, maar het meest in de glastuinbouw en dan met name in de warme teelten (tomaat, komkommer, paprika, aubergine) waar de energiekosten in tijden van ‘normale’ energieprijzen al zowat 60% van de variabele kosten of 32% van de totale kosten bedragen. Het akkoord dat de federale regering vorige week bereikte is alvast geen oplossing voor onze bedrijven. Enig lichtpunt daar is de belofte om deze operatie niet te financieren door een accijnsverhoging achteraf …

Ook Vlaanderen zoekt intussen naarstig naar wegen om de energiefactuur te verlichten … Ik heb minister Crevits alvast gevraagd om voor onze sectoren te voorzien in extra maatregelen om onze bedrijven te ondersteunen in het verder verhogen van de energie-efficiëntie. Want naast een goede risico-indekking via contracten is het vooral zaak om de factuur trachten te verminderen door minder energie te gebruiken. Maatregelen daarvoor zijn bijvoorbeeld het optrekken van het steunpercentage voor energieschermen en andere energiebesparende maatregelen, het inzetten op advies rond energie-efficiëntie enzovoort. Zij gaf ondertussen haar administratie de opdracht om samen met de sector oplossingen te zoeken. Terugkomen op gemaakte afspraken, wat de Vlaamse regering wil doen door in te grijpen in groenestroomcertificaten van bedrijven (waarbij ook een aantal landbouwbedrijven die in het verleden stevig investeerden in zonnepanelen dreigen gevat te worden), is dan weer niet oké. Dat leidt tot rechtsonzekerheid en remt pioniers en voorlopers. Vlaanderen heeft op het vlak van het honoreren van gemaakte afspraken stilaan trouwens een meer dan bedenkelijke reputatie … en dat niet enkel als het gaat over zonnepanelen … Want ook in het stikstofdossier speelt men met het idee in te breken op afgeleverde vergunningen en gemaakte afspraken over nulbemesting.

Kunstmestprijs volgt …

Een neveneffect van de stijgende energieprijs zien we daarnaast ook in de kunstmestprijs, die schrikbarend steeg, verder aangedreven door productieproblemen wereldwijd en geopolitieke maatregelen. Kunstmestgebruik verminderen door gerecupereerde meststoffen na mestverwerking te erkennen als kunstmest kan daar een stukje van een oplossing zijn. Wij dringen al een tijd aan om de regelgeving op dat vlak dan aan te passen. Net zoals we minister Dermagne al vroegen om het douanetarief op kunstmest en de antidumpingheffingen op de import van kunstmeststoffen te schrappen.

Ook in de land- en tuinbouw zijn de gestegen energieprijzen dagelijks voelbaar en drukken ze stevig op de marge.

Sonja De Becker

Voorzitter Boerenbond