Op de eerste rij: 10 augustus 2023

8 augustus 2023
Het begint bij ons

Wie ons land de afgelopen tijd niet heeft verlaten op zoek naar betere temperaturen, werd getrakteerd op weken van wind, regen en af en toe een waterzonnetje. Goed nieuws voor heel wat teelten die snakten naar water, minder leuk voor wie nog heel wat graan te dorsen heeft en stro op het veld heeft liggen. Zo blijkt maar weer dat je als landbouw(st)er nog zo hard mag werken en zo goed mag plannen als je wilt; Moeder Natuur blijft altijd de baas.

Over plannen gesproken: omcirkel zondag 17 september alvast in je agenda, want dan is het tijd voor de 41ste editie van onze Dag van de Landbouw. Hét feest van de Vlaamse land- en tuinbouwsector krijgt dit jaar een extra dimensie, en een die ik zelf enorm naar waarde schat. Dag van de Landbouw staat dit keer in het teken van welvaart. Niet in de enge zin, maar breed opgevat. Want het begint, letterlijk, bij ons. Wist je bijvoorbeeld dat er in Vlaanderen wel 120.000 jobs afhankelijk zijn van de landbouwsector?

Onze land- en tuinbouwbedrijven en de hele voedingsketen zijn een zeer belangrijke steunpilaar voor onze Vlaamse welvaart.

Onze boeren zijn op economisch én ecologisch vlak een van de meest efficiënte ter wereld. Ze vormen de basis voor de hoge levensstandaard die we kennen en bieden ongelofelijk veel ontwikkelingskansen voor andere economische sectoren. Land- en tuinbouw wordt niet voor niets de primaire sector genoemd: onze brede agrovoedingsketen bouwt hier namelijk op verder. En net dat willen we in deze 41ste editie van Dag van de Landbouw in de verf zetten. Door ook toeleverings- of verwerkende bedrijven uit de brede agrovoedingsketen onder de aandacht te brengen, benadrukken we de belangrijke rol die land- en tuinbouw speelt in onze Vlaamse economie. En laat het dan meteen voor iedereen duidelijk zijn: ook onze land- en tuinbouwbedrijven en de hele voedingsketen zijn een zeer belangrijke steunpilaar voor onze Vlaamse welvaart.

Benieuwd wat er op 17 september allemaal te beleven valt en welke land- en tuinbouwbedrijven en verwerkende bedrijven hun deuren openzetten voor het grote publiek? Je leest er alles over op www.dagvandelandbouw.be en op pagina 36 van dit nummer. Ik kijk er alvast naar uit om de straffe ondernemers die onze leden zijn op die dag nog eens extra in de kijker te zetten en velen onder jullie te mogen ontmoeten. Het wordt ongetwijfeld weer een topeditie.