“Niet alleen goede voornemens, maar vooral werken aan oplossingen”

10 januari 2023

Mag ik deze eerste ‘Op de eerste rij’ van 2023 beginnen met het overmaken van mijn allerbeste wensen? We sluiten een woelig jaar 2022 af en kijken vooruit naar een jaar dat voor de land- en tuinbouwsector weer een zeer uitdagend jaar zal worden. In zulke tijden is het meer dan ooit belangrijk te beschikken over een goede gezondheid en omringd te zijn door mensen, op wie je kan terugvallen in moeilijke tijden. Dat wens ik je alvast van harte. Hopelijk heb je tijdens de feestdagen wat tijd kunnen maken voor diegenen die belangrijk zijn in je leven.

Ik hoop trouwens dat iedereen, die in de voorbije periode genoot van een uitgebreide feestdis, hierbij ook gedacht heeft aan diegenen die dit voedsel geproduceerd hebben. Want zonder de producten van onze boeren en tuinders was de feesttafel leeg geweest. En zij deden nog zoveel meer. Dankjewel dus aan jullie allemaal om huiskamers aan te kleden met fleurige winterbloeiers en statige kerstbomen. Merci om de Vlaamse wegen veilig en ijsvrij te houden en ze te doen oplichten met prachtig versierde tractoren in colonne. Bedankt om in tijden van crisis energie te produceren en er mee voor te zorgen dat er licht is in donkere tijden. En dat terwijl op het land- en tuinbouwbedrijf alles gewoon verder loopt. Want feestdagen of niet, land- of tuinbouwers kunnen er niet zomaar even tussenuit.  

Ik ben zelf niet zo’n fan van goede voornemens, want die dreigen snel afgezwakt en vergeten te worden. Maar één ding is zeker: ook dit jaar willen we ons weer, samen met een sterke ploeg Boerenbondmedewerkers en gedreven, gemotiveerde bestuursleden, keihard inzetten om onze leden te ondersteunen.

Want laat ons er geen doekjes om winden. Het wordt opnieuw een zeer uitdagend landbouwjaar. Ik moet jullie niet vertellen hoe groot de nood is aan eerlijke, snelle en gedragen oplossingen. En dat kan! We kunnen het stikstofprobleem oplossen zonder landbouw achter slot en grendel te zetten en een bloedblad aan te richten in onze sector. De waterkwaliteit kan verder verbeteren zonder in te hakken op de productiviteit van onze bedrijven. Maar om dat te bereiken, moet de sector betrokken worden om te werken aan oplossingen.

Mijn nieuwjaarswens voor 2023 aan alle beleidsmakers is dan ook simpel: spreek mét de boeren en niet over de boeren. Luister naar onze leden en hou rekening met hun stem. Alleen door te overleggen met alle betrokken partijen kunnen we oplossingen uitwerken, die duurzaam zijn voor de toekomst van iedereen.  

Laat ons daar in 2023 samen werk van maken!