Ginny en Kris Heirbaut verkozen tot ‘Dé klimaatkoploper 2023’

Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeester werden gisterenavond in het Fabriekspand te Roeselare uitgeroepen tot ‘dé Klimaatkoploper 2023’.  Boerenbond, Cera & KBC schuiven met trots dit voorbeeldbedrijf naar voor.  Als ambassadeur van de sector zullen zij de komende jaren dé stem van de sector worden op vlak van klimaat.  

Overstroomde akkers, hittestress bij dieren, fruit verbrand door de zon, oogsten mislukt door droogte,…  Niemand die de gevolgen van de klimaatverandering van zo dichtbij voelt als onze landbouwers. Geen wonder dat vele landbouwers tal van maatregelen nemen om hun klimaatimpact te verminderen én om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de veranderende omstandigheden. 

Boerenbond, Cera en KBC gingen begin 2023 op zoek naar “Dé Klimaatkoploper 2023”.  Met als doel een mondige land- of tuinbouwer te vinden die reeds zeer actief en gedreven werkt rond en met het klimaat. Er werd gezocht naar een landbouwer die ecologie en economie hand in hand laat gaan en een inspiratiebron wordt voor collega land- en tuinbouwers. 

Tal van kandidaten werden gescreend en 10 van hen werden voorgesteld aan een vakjury. Joris Relaes (Administrateur-generaal van ILVO) werd voorzitter van de vierkoppige jury. Samen met Hilde De Wachter (Freelance journalist), Steven Vromman (Low Impact Man) en Pascal Boeckx (Professor UGent) selecteerde hij 5 kandidaten: 
 
1.    Nele Devoghel (Laakdal),  
2.    Mark Nickmans (Halen)
3.    Jos Depotter (Koksijde) 
4.    Karel D’Hooghe (Zele), 
5.    Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeester (Temse).   
 
Na de stemming van de vakjury en het grote publiek kwamen Kris en Ginny als winnaars uit de bus. Ze runnen immers niet enkel een melkveebedrijf, maar doen ook aan algenkweek, koolstofopslag, agroforestry en baten ze samen een hoevewinkel uit. 

Klimaatmaatregelen op het bedrijf van Kris en Ginny

  • Ginny en Kris zetten een deel van hun akkerland om in een permanente teelt van grasklaver met kruiden, wat de opslag van koolstof in de bodem stimuleert. De koeien worden acht uur per dag beweid. De geteelde grassen, klaver en kruiden voorzien de koeien van een rantsoen dat van nature uit voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bestaat.
  • De mengteelten hebben geen sproeistoffen en geen kunstmest nodig. Op een ander perceel doen ze aan agroforestry. Over drie rijen verspreid capteren 175 bomen heel wat koolstof. Tussen de rijen staan er voedergewassen.
  • Jaarlijks compenseren ze op die manier 34 ton CO2. Ook de CO2 die vrijkomt bij de motor van de pocketvergister wordt opgevangen en aangewend als grondstof voor de algenproductie. Deze algen vormen een bron van voor de mens eetbare plantaardige eiwitten.
  • De pocketvergister beperkt de methaanuitstoot van de mest en zet deze om in groene stroom die gebruikt wordt voor de andere bedrijfsactiviteiten. Zo wordt de elektriciteit onder andere gebruikt voor de productie van hoeve-ijs die in de korte keten in de eigen hoevewinkel wordt verkocht.

Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens feliciteert de verdiende winnaars: “Landbouwers voelen als eerste de impact van het veranderende klimaat. Het is dus niet verwonderlijk dat velen van hen al heel wat klimaatinspanningen leveren. We beseffen dat landbouwactiviteiten impact hebben, maar zien tevens ook dat landbouwers een deel van de oplossing zijn. Kris en Ginny zijn daar het perfecte voorbeeld van. Hun verhaal is inspirerend en verhelderend voor zowel het grote publiek als hun collega landbouwers. We zijn trots om hen naar voor te schuiven als onze klimaatkoploper.”