Geen consumentenbedrog op kap van onze boeren

Afgelopen week stond in het teken van de Europese actualiteit. We zijn de boer opgegaan met de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw en Voeding, Christophe Hansen. Op het akkerbouwbedrijf van de familie Magnus in Merchtem, gingen we met hem in gesprek. De beste manier om de Eurocommissaris te laten kennismaken met onze innovatieve en duurzame Vlaamse  landbouwsector, is om hem meteen mee op het terrein te nemen. Met veel interesse vernam hij van Sam Magnus wat ze doen en welke uitdagingen er zijn.  

De Eurocommissaris werd alvast geïnspireerd door de manier waarop onze landbouwers met de beperkte en dichtbevolkte ruimte omgaan en hoe ze inzetten op innovatie, klimaat en waterbeheer. Vanuit Boerenbond benadrukte ik de noodzaak om in plannen en regelgeving de nodige flexibiliteit aan de dag te leggen om te kunnen inspelen op verschillen tussen regio’s in de EU. Verder hadden we het onder meer over het gebruik van dierlijke mest en RENURE, het water resilience plan, een check die de haalbaarheid van regelgeving op het terrein moet nagaan en het ontwikkelen van een langetermijnvisie en - perspectief voor de sector. Het was een positief en openhartig gesprek en ik merkte bij Eurocommissaris Hansen een grote interesse in onze vragen.  

Vorige vrijdag bezorgde de Europese Commissie de landbouwsector echter een slecht sinterklaascadeau. Het ondertekende het handelsakkoord met de Mercosur-landen. Weliswaar is deze ondertekening nog geen definitieve goedkeuring, maar toch willen wij nu al heel duidelijk stellen dat wij absoluut niet akkoord kunnen gaan met de principes van dit akkoord. Ons lijkt het niet meer dan normaal dat wanneer we producten uit andere landen importeren, die producten aan dezelfde productiestandaarden geproduceerd worden dan de voedselproducten die we hier in de Europese Unie produceren.  

Handel op lokaal, Europees en wereldniveau is belangrijk, ook voor onze Belgische land- en tuinbouwsector maar het moet weloverwogen en eerlijk zijn tegenover de eigen consumenten en de producenten. Geen consumentenbedrog op kap van onze boeren. De consument moet zeker kunnen zijn van kwaliteitsvol en duurzaam voedsel op zijn bord. Onze boeren moeten een eerlijke en gelijke concurrentiepositie hebben tegenover andere producenten van dezelfde goederen in de wereld. Wie krijgt het uitgelegd aan boer en consument dat we in de EU strenge en kostelijke regels opleggen en dan euforisch zijn over een akkoord waarbij meer producten aan lagere standaarden goedkoper de Europese markt  kunnen betreden. Het valt niet te rijmen... 

Cijfers van het JRC, een dienst die wetenschappelijk advies geeft aan de Europese Commissie, tonen bovendien aan dat de handelsbalans van de agrovoeding met 1 miljard euro zou verslechteren door het EU-Mercosur handelsakkoord. Gevoelige sectoren als rundsvlees, pluimveevlees en suiker betalen de prijs, maar ook voor andere landbouw- en voedingsproducten verslechtert de handelsbalans. Deze negatieve balans weegt niet op tegen potentiële marginale winsten in andere landbouwsectoren. 

Samen met de collega’s van FWA en COPA hebben we maandag al een symbolische actie gehouden aan de Europese Raad om ons standpunt duidelijk te maken. De Raad moet dit akkoord immers ook nog goedkeuren.