Geen akkoord over Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Europa is er niet in geslaagd om de laatste knopen rond het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid door te hakken.

Europa is er niet in geslaagd om de laatste knopen rond het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door te hakken. Boerenbond roept de onderhandelaars op om werk te maken van een akkoord dat rekening houdt met de realiteit op het terrein en de draagkracht van de landbouwers.

De voorbereiding van dit GLB, dat de periode van 2023 tot eind 2027 zal bestrijken, loopt al sinds 2017 en wordt soms zeer gepolariseerd gevoerd. Het GLB bepaalt nochtans het inkomen van miljoenen boeren in Europa, onze voedselveiligheid en onze strategische voedselvoorziening.

GLB als motor voor vergroening

“We hebben beter een goed akkoord dan snel akkoord, maar de tijd tikt ongenadig verder bij iedere afspringende poging om tot een compromis te komen. We roepen daarom alle partijen op om vooral realiteitszin aan de dag te leggen en tot een akkoord te komen dat rekening houdt met de economische consequenties en de impact op het verdienmodel van de landbouwers.”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Dit is geen motie tegen vergroening. Het GLB is al een motor voor vergroening en schakelt nu nog een versnelling hoger, maar de teller teveel laten overslaan is uiteindelijk contraproductief.”

Stimulerend beleid

Boerenbond heeft steeds gepleit voor een GLB met basisrandvoorwaarden, gelijk voor elke Europese boer, waarop stimulerend verder gebouwd wordt. “We vragen dus dat wordt ingezet op vertrouwen en stimulerend beleid in plaats van het wantrouwen of een bestraffend beleid te versterken. Een positieve stimulans voor de landbouwers zal tot veel meer draagkracht voor verdere verduurzaming leiden.

De zeer ambitieuze Europese Green Deal doelstellingen verdienen trouwens meer dan een nog maar eens ingekort GLB budget. Dit vlaggenschip kan niet varen zonder voldoende budget te voorzien voor landbouw. Zonder economische leefbaarheid kan je niet boeren, laat staan een duurzame eigen voedselvoorziening uitbouwen. Daarom vraagt Boerenbond om de GLB middelen voluit te focussen op de echte, actieve boer. Zij leveren de inspanning om onze voedselproductie verder te verduurzamen, niemand anders.