Fruittelers nodigen beleidsmakers uit op Fruit Myngheer

1 mei 2022

Met fleurige spandoeken en talloze bloesemactiviteiten vragen lokale fruittelers aandacht voor lokaal fruit. De West-Vlaamse fruittelers willen beleidsmakers kennis laten maken met de West-Vlaamse fruitteelt om hen zo de vele troeven van de lokale fruitteelt toe te lichten. Kiezen voor lekker fruit van bij ons: daar zijn alleen maar voordelen aan.

Fruitteler zijn, dat is omgaan met risico’s – of dat nu het weer, ziektes of plagen, de schommelende markten,… zijn. De uitdagingen zijn groot. Om jaarrond Belgisch fruit tot bij de consument te brengen zijn ULO-cellen (Ultra Low Oxygen koelcellen om het fruit in rusttoestand te brengen) en een landbouwloods(en) een cruciaal onderdeel van een landbouwbedrijf.

Heel wat troeven en uitdagingen voor fruitteelt

Maar ook seizoenhuisvesting en het vinden van voldoende arbeidskrachten staan bovenaan de agenda. Tegelijkertijd heeft de fruitteelt ook heel wat troeven uit te spelen op vlak van klimaatopwarming, biodiversiteit,… .

Het is essentieel dat beleidsmakers goed weten wat de impact op het terrein is van bepaalde beslissingen (vergunningen, personeel, …).

Met Boerenbond organiseren we daarom gedurende de zomermaanden heel wat zomerstages voor politici om zo wederzijds info en ervaring te kunnen uitwisselen.

Omdat deze stages positief onthaald worden en  omdat fruittelers het belang van goede informatie-uitwisseling heel belangrijk vinden, beperken ze zich niet tot de zomerstages alleen. 

Op dinsdagvoormiddag 3 mei (9-11u) nodigen onze leden fruittelers West-Vlaanderen een aantal regionale, provinciale, Vlaamse en federale politiekers en beleidsmakers uit voor een rondleiding op fruitbedrijf Myngheer, in Zuidschote (Ieper).

West-Vlaamse fruitteelt in cijfers

-             Oppervlakte fruit in West-Vlaanderen = 766 ha (188 ha appel – 195 ha peer – 13 ha kersen – 77 ha kleinfruit – 70 ha wijnbouw – 159 ha aardbeien en 64 ha andere)

-             Aantal fruitbedrijven West-Vlaanderen = 86 bedrijven met boomgaarden

o            44 bedrijven hardfruit

o            27 bedrijven wijnbouw

o            15 bedrijven andere teelten (kleinfruit, noten,…)

-             4,2% van het totaal Belgische fruitareaal wordt in West-Vlaanderen geproduceerd.

Praktisch: u bent als journalist van harte welkom op 3 mei, van 9-11 uur, op het Fruitbedrijf Myngheer, Steenstraat 47, 8904 Zuidschote (Ieper).

Meer info: Joris Dewinter, Fruitteeltconsulent Boerenbond, gsm 32 475 81 92 46,   joris.dewinter@boerenbond.be.