Federaal minister Clarinval plukt eerste peren op fruitbedrijf Nickmans

Op het innovatieve en duurzame fruitbedrijf van Mark Nickmans in Halen plukte federaal minister David Clarinval maandagochtend symbolisch de eerste peren. Bij de aftrap van de fruitpluk vroeg Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens nadrukkelijk aandacht voor cruciale dossiers in de fruitteelt en kaartte hij actuele knelpunten aan. Thema's zoals blauwtong en de lopende onderhandelingen voor een nieuwe federale regering stonden centraal.

De komst van federaal minister David Clarinval naar het fruitbedrijf van Mark Nickmans in Haaltert is geen toeval. "Mark is hét voorbeeld van de dynamiek en innovatiekracht die onze fruittelers kenmerken en die de sector tot een van de duurzaamste ter wereld maken," aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. "Met zijn inzet om klimaatneutraal te produceren, is hij een inspirerend voorbeeld voor de hele sector en voor alle land- en tuinbouwers.”

Klimaat en duurzaamheid centraal in bedrijfsvoering

Mark Nickmans runt samen met zijn gezin een fruitbedrijf in Halen gespecialiseerd in perenteelt met rassen als Conference, Durondeau, Corina, Doyenne en Red Modoc. Vanaf september komt zijn dochter Marit het familiebedrijf versterken. Het bedrijf investeerde fors in duurzaamheid, met onder andere de ombouw van koelinstallaties van freon naar ammoniak en de vervanging van verlichting door led. Er zijn 790 zonnepanelen in gebruik, en de restwarmte van de koelinstallaties verwarmt hun privéwoning. Recent werd een batterij aangeschaft om zelf opgewekte elektriciteit op te slaan. Het bedrijf bespaart 30 tot 40% water dankzij druppelirrigatie op 90% van het areaal. Regenwater wordt opgevangen voor reiniging, bespuitingen en sorteren van fruit. Door deze inspanningen haalde het bedrijf de finale van de wedstrijd ‘Dé Klimaatkoploper van Boerenbond’. 

Minder appelen en peren

Ook in de fruitsector, zeker ook in de appel- en perensector, zijn er grote uitdagingen. In heel Europa loopt de teelt van appelen en peren sterk terug, ook in ons land. Dit jaar produceren Belgische fruittelers 133 miljoen kg appelen, een daling van 34% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De lagere opbrengst komt door een krimpend areaal en slecht weer in het voorjaar. Sinds het seizoen 2019/2020 is het appelareaal met 1.305 ha afgenomen tot 4.483 ha. Voor peren wordt dit jaar 279 miljoen kg verwacht, wat een daling van 26% is ten opzichte van vorig jaar. Het perenareaal steeg echter naar 10.735 ha (+105 ha). Ondanks de groei van het areaal, leidde het natte voorjaar ook hier tot een lagere opbrengst. De perensector zet sterk in op innovatie en nieuwe variëteiten. België blijft in de top drie van perenproducerende landen in de EU.

Blauwtongvirus: onze vragen

Boerenbond pleit voor een gezamenlijke aanpak van het Blauwtongvirus type 3, dat aanzienlijke schade veroorzaakt in de schapen- en rundveehouderij. Naast oversterfte, zijn er hoge diergeneeskundige kosten, productieverliezen en langetermijneffecten op vruchtbaarheid en handel. Om deze gevolgen te beperken, roept Boerenbond de overheid en andere partners op om gerichte maatregelen te nemen en benadrukt het belang van samenwerking met alle betrokken partners, zoals FAVV, FAGG, en DGZ, om de impact van het virus proberen te beperken.

Federale onderhandelingen

Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens ging tijdens het bezoek van de federale minister ook in op een aantal uitdagingen waar de land- en tuinbouw de komende jaren voorstaat om hun competitiviteit te kunnen behouden én versterken ten opzichte van spelers binnen en buiten Europa. Het tekort aan arbeidskrachten is hiervan 1 van de speerpunten, net als het nastreven van een level playing field  op vlak van klimaat en milieu waar België haar eigen ambities moet afstemmen op het EU-niveau. Daarnaast blijft de aandacht voor gelijke productienormen bij het onderhandelen van handelsakkoorden met derde landen bijzonder belangrijk. En specifiek voor de plantaardige sectoren zoals de fruitsector is het ter beschikking hebben van voldoende gewasbeschermingsmiddelen een grote uitdaging.

Federaal Minister voor landbouw Clarinval na afloop van zijn bezoek: “De fruitsector is erg belangrijk voor de economie van ons land. Over het algemeen is onze landbouw een motor van duurzame groei in onze landelijke gebieden. Tijdens de vorige legislatuur heb ik belangrijke zaken tot een goed einde kunnen brengen, zoals de uitbreiding van seizoensarbeid of het carry-back systeem, waardoor een fiscaal verlies van een jaar kan worden verrekend met winsten uit voorgaande jaren. Onlangs heb ik besloten om veehouders die getroffen zijn door blauwtong te helpen, met name door uitstel toe te staan van betaling van de sociale bijdragen.”