Een nieuw jaar is alweer van start gegaan
Ik wens u alvast een vreugdevol, ondernemend en vooral gezond 2025. 2024 sloten we nog af met de goedkeuring van MAP 7 in het Vlaams Parlement. En ook 2025 kondigt zich aan als een jaar vol uitdagingen.
Hierbij alvast een korte vooruitblik: op Vlaams niveau stemt het ons optimistisch dat men erkent dat de kernopdracht van de landen tuinbouw voedselproductie is en blijft én men de landen tuinbouw bevestigt als strategische sector. Hiervoor wil de Vlaamse Regering de positie van de boer versterken.
Verder moet er tegen oktober 2025 een actieplan voor administratieve vereenvoudiging liggen. In 2025 volgt er ook een evaluatie van de bestaande instrumenten inzake risicobeheer. MAP 7 zal in 2025 uitgerold worden en dat zullen wij van zéér dichtbij opvolgen. Zo moet er nog een lijst met duurzame bemestingstechnieken goedgekeurd worden door de Vlaamse regering. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat er een evaluatie van het MAP-meetnet wordt uitgevoerd. We zullen jullie de komende maanden in detail informeren over MAP 7. Na ons eerste webinar (met meer dan 1000 deelnemers), daags na de goedkeuring van MAP 7, komen we voor ledenvergaderingen naar de provincies na Agriflanders, we voorzien technische vergaderingen in de regio’s en we lanceren verder technische webinars. In afwachting van onze procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet proberen we duidelijkheid te krijgen over een aantal toepassingen die volgens het huidige decreet in 2025 voornamelijk in de rundveesector moeten gebeuren. Dit naast de vele andere dossiers op Vlaams niveau zoals dierenwelzijn, bodem, natuurbeheerplannen, enz.
Op het federale niveau wachten we, net als iedereen, op een nieuwe federale regering want ook dit niveau is belangrijk voor de land- en tuinbouwsector. Ondertussen neemt de regering in lopende zaken ook beslissingen zoals over Blauwtong. Zo is er eindelijk duidelijkheid rond de verplichte vaccinatiecampagne en is er 40 miljoen euro vrijgemaakt voor een gedeeltelijke tussenkomst in de vaccinatiekosten.
Hoewel Europa voor velen een ver-van-ons-bedshow lijkt, nemen de Europese politici richtinggevende beslissingen die vaak een grote impact hebben. Denk maar aan de Green Deal en de klimaatdoelstellingen. Maar ook het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen, zonder dat er een alternatief voorhanden is, baart ons grote zorgen. Op het Europese niveau kijken we vooral uit naar de visie rond Landbouw en Voeding die Eurocommissaris
Christophe Hansen midden februari 2025 zal presenteren. Hij heeft de visie niet afgewacht om al aan de slag te gaan en maakte al meteen werk van een wetsvoorstel om de samenwerking tussen landbouwers te versterken. Maar ook bij andere Commissarissen liggen voor ons veel relevante bevoegdheden, zoals bij Commissaris Roswall, die mee zal beslissen over Renure.
Ook in 2025 zal onze organisatie dus weer op volle toeren draaien om onze land- en tuinbouwbelangen bij de verschillende politieke niveaus en voor de verschillende inhoudelijke dossiers op tafel te leggen en te verdedigen. Dat is alvast onze belofte voor het nieuwe jaar!