Boerenbond en Rock Werchter serveren lokaal lekkers in De Smaakfabriek

Donderdag zwaaien de deuren van Rock Werchter opnieuw open. Het grootste muziekfestival van België staat garant voor een unieke festivalbelevenis, een line-up van wereldklasse, én heerlijke festival food. Net als de voorbije jaren trekt het bovendien resoluut de kaart van lokaal lekkers in pop-upkeuken De Smaakfabriek. In samenwerking met Boerenbond stelt curator Loïc Van Impe de beste gerechten samen met ingrediënten recht van bij de boer.

Rock Werchter zet ook dit jaar verdere stappen in een duurzamere festivalorganisatie. Zo zetten ze bijvoorbeeld in op groene mobiliteit, meer herbruikbare energie, en stellen ze lokale alternatieven voor aan artiesten met speciale wensen op hun rider. In pop-upkeuken De Smaakfabriek serveert chef-kok Loïc Van Impe toegankelijke ‘farm to festival’ gerechten, met ingrediënten recht van bij de boer. Wat dacht je van Werchterse mezze, linzendahl met zoete aardappel en Vlaamse quinoa, of peposo op Toscaanse wijze? Je kunt het gerecht van de dag ontdekken via de Instagram Stories van Rock Werchter. “Maar ik beloof dat het lekker zal worden”, vertelt Loïc. Loïc nam de proef zelf op de som, want voor de quinoa en het rundsvlees ging hij een kijkje nemen bij hoeveslagerij Ten Halve van de familie Saelens in Herent. Het resultaat daarvan kan je bekijken op Instagram.

Oog op de toekomst

Wouter Saelens is de zevende generatie landbouwers op hoeveslagerij ‘Ten Halve’ in Herent. Hij werkt samen met zijn ouders Paul en Lydie in het akkerbouwbedrijf, dat ook vleesvee heeft. Je kan bij hen heerlijke aardappelen kopen en vlees van hun eigen koeien, zowel in de hoevewinkel als 24/7 in hun automaat. Sinds kort telen ze ook quinoa, een stressbestendige teelt die perfect aansluit bij hun korteketen- en duurzaamheidsverhaal. Quinoa heeft weinig water nodig en weinig tot geen gewasbescherming, waardoor het een goede keuze is met de klimaatverandering in het achterhoofd. “Quinoa komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika, maar als we het in België kunnen telen, waarom zouden we het dan zo ver gaan halen?” verklaart Wouter zijn keuze. Ze telen de voeders voor hun dieren zelf en verwerken een deel van de granen ter plaatse tot veevoeder. Bovendien ligt 80% van de grond binnen een straal van 2 km rond de hoeve. Zo wordt het transport (en de CO2-uitstoot!) tot een minimum beperkt. De mest van de koeien gebruiken ze dan weer op het land. Daarmee is de kringloop helemaal rond.

Draagvlak voor de sector

Het is de eerste keer dat Boerenbond zich zo nadrukkelijk op een festivalterrein waagt, maar de match met De Smaakfabriek was er onmiddellijk. Door het brede publiek een beter inzicht te geven in waar ons voedsel vandaan komt en door trotser te zijn op onze Vlaamse landbouw zetten we de boeren meer in de kijker en creëren we meer draagvlak voor de boerenstiel. “Onze Vlaamse boeren zijn wereldklasse. In een steeds meer verstedelijkt Vlaanderen is het contact tussen de boer en de consument verwaterd en weten we niet altijd meer waar ons eten vandaan komt. In De Smaakfabriek willen we de festivalgangers op een laagdrempelige manier laten kennismaken met onze Vlaamse boeren, de veelzijdigheid van hun producten en waar uiteindelijk het eten op ons bord elke dag vandaan komt”, besluit Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Rock Werchter 2024 is er van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli.

Meer info: Instagram @Boerenbond.be en @rockwerchterfestival.