Bloesemactie 2022: Geen bloesems zonder fruittelers

1 april 2022

Met fleurige spandoeken en talloze bloesemactiviteiten luiden lokale fruittelers dit jaar het bloesemseizoen in. Zonder fruittelers geen bloesems of met bloesems bedekte landschappen. Kiezen voor lekker fruit van bij ons: daar zijn alleen maar voordelen aan.

De lente is aangebroken, het landschap ontwaakt en we trekken met z’n allen naar buiten. De bloesempracht die ganse landschappen in prachtige roze en witte tinten zet, is het resultaat van het harde werk van onze lokale fruittelers en landbouwers.

Landschapsarchitect

Met hun bloesemactie ‘Geen bloesems zonder fruittelers!’ willen fruittelers en landbouwers de vele bloesemtoeristen informeren over de fruitteelt en hen laten genieten van de mooie omgeving. Mensen kunnen alvast hun hart ophalen met de talrijke fiets- en wandeltochten. Wie benieuwd is naar de actie, of wie een bloesemwandeling of bloesemactiviteit wil meepikken kan alvast terecht op: www.boerenbond.be/bloesemactie

“De Vlaamse fruitteler is eigenlijk een landschapsarchitect pur sang. De inspanningen die de fruittelers en de sector doen, kunnen alleen volgehouden worden als er ook waardering is voor die fruitteler en zijn inspanningen. Nochtans moeten hun lokale producten vaak opboksen tegen goedkopere import vanuit het buitenland. De oorlog aan de buitengrenzen van Europa heeft een erg negatieve impact op de prijzen waardoor onze lokale productie op den duur kopje onder dreigt te gaan.”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden.

‘Fruitsmiles’, geen ‘fruitmiles’

De fruitkeuze die de consument in de winkel heeft is enorm. Fruit in de winkelschappen komt van overal. Lokaal fruit heeft vaak maar een beperkte schapruimte en voor de consument is het niet altijd eenvoudig om te weten welk stuk fruit in eigen land geteeld wordt. “Nochtans kan je, door te kiezen voor lokale producten, het jaarronde werk van de Belgische en Vlaamse fruitteler belonen. Bovendien kies je zo bewust voor Belgisch, veilig en lekker fruit, geteeld aan de strengste eisen en verklein je ook jouw ‘fruitmiles’.”, zegt fruitteler Jan Lowet uit Schalkhoven.

Verschillende Vlaamse fruittelers hangen de volgende weken bloesemspandoeken uit. Ze organiseren allerlei initiatieven waarin de fruitbloesems centraal zullen staan: van bloesemparcours doorheen verschillende fruitboomgaarden tot een geleid bezoek, een paasbrunch in de boomgaard, of wandelen voor het goede doel…. Ook heel wat Lokale Landelijke Gilden organiseren of ondersteunen plaatselijke activiteiten.

Geniet met volle teugen en misschien spot jij een van de vele bloesemspandoeken in het landschap met de slogan: “Geen bloesems zonder fruittelers – kies voor fruit van lokale telers: iedereen plukt er de vruchten van!” Meer info vind je op: www.boerenbond.be/bloesemactie

Meer info

Annelies Coussé
Tuinbouwconsulent Boerenbond
M 0472 61 72 44
E annelies.cousse@boerenbond.be

Joris Dewinter
Tuinbouwconsulent Boerenbond
M 0475819246
E joris.dewinter@boerenbond.be