Beroepen op overmacht: ook als water weg trekt, blijft er schade

“Land- en tuinbouwers die deze week getroffen zijn door waterschade, moeten zich kunnen beroepen op overmacht.” Dat heeft Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, vandaag gezegd tijdens een bezoek aan getroffen landbouwers in de Westhoek. Lode Ceyssens bezocht vandaag samen met vice-minister president Hilde Crevits en landbouwminister Jo Brouns en enkele getroffen landbouwbedrijven in Noordschote (Lo-Reninge) en Watou (Poperinge).

“Het is verschrikkelijk wat deze mensen en hun families meemaken. Volledige oogsten zijn vernield en stallen en machines compleet overstroomd. De ravage is enorm. Deze mensen kunnen er niets aan doen en zijn veel verloren. Dit is algemene overmacht en daar moeten de getroffen land- en tuinbouwers zich ook op Vlaams niveau op kunnen beroepen. Zo blijven ze naast zeer acute problemen op vlak van veiligheid en schade, toch wat gespaard van een berg administratieve rompslomp. De federale overheid nam eerder deze week al een gelijkaardige maatregel voor wat de regels van het FAVV betreft”, zegt Lode Ceyssens.

Niet voor extra verrassingen staan

“Onze land- en tuinbouwers hebben momenteel heel wat vragen op vlak van verplichtingen vanuit de overheid waar ze vandaag niet aan kunnen voldoen en die impact kunnen hebben op vlak van premies en boetes. We rekenen op gezond boerenverstand vanuit de overheid. De eerste prioriteit is nu veiligheid van mensen en dieren, maar de getroffen bedrijven mogen nadien niet voor verrassingen komen te staan. Dit geldt zeker voor de bedrijven in de Westhoek die rechtstreekse waterschade hebben.”

“Maar omwille van de extreem grote neerslag van de afgelopen weken en de sterke bodemverzadiging, zijn heel wat percelen in quasi heel Vlaanderen  vandaag onbewerkbaar. We vragen daarom aan de overheid om algemene overmacht toe te passen op alle percelen in Vlaanderen waar de land- en tuinbouwers vandaag niet aan de verplichtingen vanuit de overheid kunnen voldoen. Ook vragen we om maximaal in te zetten op snelle uitbetaling van de landbouwpremies voor het einde van het jaar. Dit zal de eerste kopzorgen helpen verlichten de komende tijd”, besluit Lode Ceyssens.

Bron: Boerenbond.