gb

Grootste ondergrondse boerderij vind je in Brussel

23 mei 2023

Op de Abattoirsite in Anderlecht (Brussel) produceert de start-up Eclo exotische paddenstoelen, microgroenten en jonge aromatische kruiden in een 3000 m² grote keldersite. Daarmee is het de grootste ondergrondse boerderij van België.

In het hart van onze hoofdstad, tussen het metrostation Clemenceau en Delacroix, liggen de eeuwenoude ‘Kuregem Kelders’. Gebouwd in 1880 bieden ze met hun 10.000 m² aan oppervlakte de perfecte groeiomstandigheden voor de productie van exotische paddenstoelen.

Tot eind 2022 produceerde de start-up Eclo op een derde van de beschikbare ruimte tot 10 ton champignonsubstraat per week. Aanvankelijk recycleerde het bedrijf hiervoor bierbostel van de biologische bierbrouwerij Cantillon en biologische brood- en tarweresten van de Colruyt Group en Bon Pain. Intussen werkt Eclo uitsluitend met residuen van industriële bakkerijen (zoals van het brood van biosupermarktketen Bio-Planet).

Meer dan 60% van de substraten wordt gemaakt uit organisch afval. “Na het mengen van deze ingrediënten wordt het mengsel in kleine zakjes gedaan voordat het in autoclaven wordt gesteriliseerd”, vertelt Quentin Declerck, marketingdirecteur bij Eclo. “Vervolgens enten we elke zak met mycelium in perfect schone omstandigheden om besmetting te voorkomen. Elke zak wordt op een ideale temperatuur geplaatst. Mycelium groeit in 4 tot 12 weken, afhankelijk van de paddenstoel. Al onze paddenstoelen zijn biologisch gecertificeerd door Certisys.”

Eclo produceert zes exotische champignonvariëteiten (oesterzwam, koningsoesterzwam, nameko, zwarte parel en shiitake) met een Belgisch tintje, zo’n 8000 kg per maand. Alle champignons worden op diverse manieren verpakt.

Ook microgroenten en kruiden

Naast champignons teelt Eclo ook microgroenten en kruiden via een verticaal kweeksysteem. Hierbij vind je ‘exotische namen’ zoals Afrikaantje, Chinese bieslook, erwtenscheuten, Indiase tuinkers, rode mosterd, rode amarant en rode shiso. “We kweken onze microgroenten en babykruiden met ledlampen, in drie torens van elk 5 meter hoog. Voortdurend controleren we de vochtigheid, lichtomstandigheden, irrigatie en temperatuur”, aldus Quentin.

Voor de afzet werkt Eclo samen met de voornaamste actoren van de biologische distributie in België, met meer dan 300 biowinkels en bijna 160 lokale restaurants.

Hightechfabriek van champigonsubstraten

In juli 2022 haalde Eclo 4,7 miljoen euro op om begin 2023 een hightechfabriek van biologische en circulaire paddenstoelensubstraten in Villers-le-Bouillet (provincie Luik) op te starten. In oktober 2022 begon Eclo met het verplaatsen van zijn substraatproductie uit de Kelders van Kuregem naar Villers-le-Bouillet, waar er meer productieruimte is. “Sinds januari produceren we daar exclusief al onze substraten. Op deze nieuwe hoogtechnologische site zullen we in 2026 tot 130 ton substraten per week kunnen produceren”, aldus Quentin.

“Met deze investering willen we een belangrijke Europese speler in de exotische paddenstoelenindustrie worden. We zullen vooral de Franse, Nederlandse, Zwitserse en Duitse markten bevoorraden, waar de consumptie van exotische paddenstoelen – zoals de shiitake en de eryngii (koningsoesterzwam) – elk jaar groeit.”

fvf
fvfv
fvvf
ikik

Op de stadsboerderij in Brussel worden nog steeds verse champignons, microgroenten en aromatische kruiden geteeld.

Meer info: www.eclo.farm.