Lancering Actieplan ‘Welbevinden van landbouw(st)ers’
Veerkracht en welbevinden voor onze leden is al vele jaren een prioriteit voor Boerenbond. Daarom steunt Boerenbond voor de volle 100% het Actieplan Welbevinden voor de land- en tuinbouw dat gelanceerd werd door minister Jo Brouns, in het bijzijn van Boerenbond en tal van andere partners.
Het welbevinden - of het gebrek daaraan - in de land- en tuinbouwsector staat centraal op de lancering van het Actieplan ‘Welbevinden van landbouw(st)ers’, dat op dinsdag 24 mei door minister Jo Brouns in Zevekote werd gelanceerd. Ook vanuit Boerenbond zetten we, samen met onze collega’s en partners, mee onze schouders onder het lovenswaardige actieplan en hebben we meer dan ooit aandacht voor de sociale en mentale aspecten die samengaan met de uitbating van een land- en tuinbouwbedrijf.
Regelgeving en rechtszekerheid
“99% van wat we bij Boerenbond doen staat in het teken van het welzijn van onze leden. Via onze campagnes, dienstverlening, netwerk, vormingen,….zetten we in op het welbevinden van onze leden”, aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens, die een van de sprekers was tijdens het lanceringevenement in Zevekote.
Toch blijkt dat landbouwers, meer dan andere Vlaamse zelfstandige ondernemers, kampen met stressklachten. “Het kluwen van verkokerde, onhaalbare of uiterst complexe wetgeving, de loodzware administratieve last en het gebrek aan toekomstperspectief duwen onze leden in een neerwaartse spiraal. Onze sector zit vandaag in een wetgevend kader dat weinig rechtszekerheid biedt. Doe daar nog eens pijnlijke agribashing bij en je begrijpt waarom de emmer van menigeen kan overlopen.”
De aandacht voor het mentale welzijn van land- en tuinbouwers trekken we bij Boerenbond consequent door in onze adviesverlening, onze syndicale belangenverdediging en ons vormingsaanbod. Eén van onze basisprincipes van onze adviesverlening is dat we zeer dicht bij onze leden willen staan op sleutelmomenten in hun bedrijfsvoering.
Het is immers essentieel, ook voor het mentaal welzijn van de bedrijfsleider en zijn gezin, om op deze momenten goed doordachte en realistische beslissingen te nemen. Met de werking van ons Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we hier ook concreet mee aan het werk. Een goede start en een vlotte overname is immers zeer belangrijk en vaak bepalend voor de verdere toekomst.
Aandacht voor welzijn
Op initiatief van Boerenbond is samen met dienstverlener Acerta een traject loopbaancoaching uitgewerkt. Met dit initiatief willen we land- en tuinbouwers “op maat” ondersteunen bij de verdere uitbouw van hun eigen loopbaan en hun bedrijf. De eerste ervaringen hiermee zijn alvast positief en we zijn dan ook zeer tevreden dat de Vlaamse overheid dit weet te appreciëren en bereid is om dit initiatief mee te ondersteunen.
Via onze advisering willen we land- en tuinbouwers meer inzicht geven in de eigen bedrijfsvoering en de mogelijkheden om zelf de robuustheid van hun bedrijf te verbeteren. We stellen hiervoor ook tools zoals een ondernemersscan of focus, de financiële managementtool van Boerenbond, ter beschikking van onze leden. Want uiteraard heeft voldoende bedrijfsrendement ook een positief effect op het mentaal welbevinden.
Naast het aanbieden van de nodige handvaten en ondersteuning via onze dienstverlening, hebben we bij de uitrol van ons vormingsaanbod ook de nodige aandacht voor ondernemersvaardigheden en andere thema’s die de weerbaarheid van land- en tuinbouwers verhogen.
Klankbord voor onze leden
Maar bovenal willen we als Boerenbond ook klankbord zijn voor onze leden. Want praten helpt echt om stress aan te pakken. Leden die nood hebben aan een goed gesprek of een klankbord in verband met de uitdagingen van hun bedrijf, kunnen in dat verband contact nemen via de Boerenbond-advieslijn.
Meer info: Vanessa Saenen, woordvoerder, 0475 55 55 25.