Dialoog en inspraak vormen de basis van draagvlak

Het Grondwettelijk Hof heeft vorige week een uitspraak gedaan over de procedure die we met Boerenbond eind 2023 hadden opgestart tegen het Vlaams Parkendecreet. Deze procedure spanden we niet aan om dwars te liggen, maar wel om rechtszekerheid af te dwingen voor onze boeren. We merken bij de land- en tuinbouwers grote bezorgdheden over de mogelijke impact van de nationale parken op hun bedrijfsvoering. 

Wij zijn dan ook tevreden dat het Grondwettelijk Hof in haar uitspraak inzake het Vlaams Parkendecreet rechtszekerheid biedt aan de (landbouw)bedrijven die gelegen zijn in en rond de Vlaamse parken. Hoewel het Grondwettelijk Hof het decreet niet vernietigt, bevestigt de uitspraak wel de eis van Boerenbond dat er geen eigendomsbeperkende gevolgen mogen voortvloeien uit het decreet. Concreet stelt het Hof dat de masterplannen en de operationele plannen geen beleidsmatig gewenste ontwikkeling zijn. Hierdoor zijn de parken geen argumentatie om vergunningen voor landbouwbedrijven te weigeren, noch om eigendomsbeperkingen op te leggen of over te gaan tot onteigeningen. In tegenstelling tot de eerdere interpretatie van de Vlaamse regering mogen de parken dus niet alleen geen impact hebben op SBZ, maar ook niet op landbouwbedrijven. Ook de inspraakprocedures moeten op een correcte manier worden toegepast. Dit arrest vormt een belangrijke juridische stok achter de deur. 

Begin deze week is ook het openbaar onderzoek voor MAP 7 en de plan-MER gestart. Het is een belangrijk inspraakinstrument voor landbouwers, gemeenten, belanghebbenden ... om hun opmerkingen door te geven. Ik moedig iedereen dan ook aan om het dossier in te kijken en een reactie te formuleren op het voorliggende mestactieplan en de plan-MER. Belangrijk voor ons hierbij is dat de MER gebruikt wordt voor wat het bedoeld is: onderzoeken of dit plan bijkomende negatieve milieu-impact heeft. Niet om diegenen te dienen die de landbouw in Vlaanderen graag zien verdwijnen en dit proberen aan te tonen met theoretische rekenmodellen die zelfs niet in staat zijn om alle maatregelen in rekening te brengen.

Tijdens de Week van het Water die op 22 maart afgetrapt wordt met Wereldwaterdag, wordt er extra aandacht besteed aan de waterkwaliteit en het bewust omgaan met water. En laat ons duidelijk zijn: de voorbije jaren is de waterkwaliteit al verbeterd! Weliswaar zijn de doelstellingen nog niet behaald. Het is in ieders belang dat de waterkwaliteit verder betert en het nieuwe mestactieplan zal hiertoe bijdragen. Maar onze landbouwers moeten de tijd krijgen om met deze nieuwe regelgeving vertrouwd te geraken én er moet voldoende tijd genomen worden om de resultaten van deze maatregelen te beoordelen. Zoals afgesproken, moeten er minstens twee winters na de volledige toepassing van de maatregelen de tijd genomen worden om de resultaten op een ernstige manier te kunnen beoordelen. En dat op basis van een geëvalueerd MAP-meetnet dat alleen de impact van landbouw in rekening brengt! Ook dat is afgesproken!

Ik moedig iedereen aan om het dossier in te kijken en een reactie te formuleren op het mestactieplan en de plan-MER.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond