Op de eerste rij, 5 december 2024

Uitdagingen voor landbouw aanpakken

Met nog een maand te gaan is 2024 nu al het natste jaar sinds de metingen. Afgelopen woensdag ving de pluviometer in Ukkel 1088,8 mm neerslag op sinds 1 januari. Dat is nipt meer dan het record van 2001 dat op 1088,5 mm stond. De teller kan nog verder oplopen aangezien 2024 nog niet volledig voorbij is. Voor vele van onze boeren en tuinders was 2024 een zwaar boerenjaar. Door de overvloedige regen liepen heel wat teelten vertraging op of kon er zelfs niet ingezaaid worden. De opbrengsten lagen lager dan normaal en niet alle producten waren al volgroeid of kenden dezelfde samenstellingen dan normaal. De omzet in de akkerbouw ligt zelfs lager dan het vijfjarig gemiddelde. Deze moeilijke omstandigheden maken duidelijk dat onze land- en tuinbouwers ondernemers zijn die risico nemen en grotendeels afhankelijk zijn van externe omstandigheden zoals het weer en de wereldmarktprijzen. 

Een andere externe factor die ook een belangrijke invloed heeft op onze land- en tuinbouwsector is het beleid. De manier waarop onze beleidsmakers naar de land- en tuinbouw kijken, is bepalend voor de tendensen, de rechtszekerheid en het vertrouwen.

Vorige week heeft het Europees Parlement het vertrouwen gegeven aan de Europese Commissie. Onze nieuwbakken Eurocommissaris Christophe Hansen ging afgelopen donderdag tijdens het Praesidium van Copa met ons in gesprek. Hij toonde veel interesse in onze tussenkomsten en vragen, en doet dat op een manier die getuigt van realiteitszin, luisterbereidheid en gezond boerenverstand. Hierdoor weet hij de pijnpunten in het beleid te benoemen. Tijdens het gesprek haalde hij meermaals aan dat er nood is aan een sterke en diverse landbouw met kleine en grote familiale bedrijven. De trend van het dalend aantal bedrijven moet keren! Bovendien gaf hij ook aan dat hij gaat vechten voor een ‘dedicated budget for agriculture’ met directe inkomenssteun.

Hansen zegt niet alleen hoe en waar het beter kan vanuit beleid maar sprak ook over de uitdagingen in de sector. Zelf haalde ik onze verstedelijking en de druk op onze open ruimte aan. “De Europese Unie heeft historisch ervoor gekozen en geduwd om de dierlijke productie in onze logistiek interessante en vruchtbare regio sterk te ontwikkelen. Dat heeft ons zeer innovatief, ondernemend en vooral ook efficiënt gemaakt. Wij staan klaar om de emissies verder te doen dalen en nog efficiënter te produceren maar vragen in ruil wel een nieuw economisch en juridisch perspectief voor onze boeren, in te zetten op nieuwe technologie en investeringen, onze landbouwgronden te beschermen en ons te waarderen voor onze efficiëntie.” Hansen erkent de verstedelijking en de druk op de landbouwgrond. Hij volgt onze visie dat regio’s niet zomaar met elkaar kunnen worden vergeleken.

Het eerste gesprek met Hansen stemt mij alvast hoopvol. The proof of the pudding is natuurlijk in the eating, dus hij zal met zijn uitgesproken intenties nu aan de slag moeten gaan en samen met de landbouwsector de ideeën in de praktijk waarmaken. Hij vatte alleszins meteen de koe bij de horens, want als dit nummer verschijnt is hij al met ons de boer op gegaan. Daarmee toont hij alvast dat hij het belangrijk vindt om te zien wat er op onze landbouwbedrijven gebeurt. Als hij daarmee de volgende jaren ook echt aan de slag gaat, kunnen we terug stappen vooruit zetten.

De manier waarop onze beleidsmakers naar de land- en tuinbouw kijken, is bepalend voor de tendensen, de rechtszekerheid en het vertrouwen.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond