De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in praktijk worden omgezet en erkend wordt is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen. Natural Grown krijgt innovatiesteun voor de verdere ontwikkeling van het N(ul)-emissie project voor melkvee en varkens.

Over N(ul)-emissie

Natural grown ontwikkelt met het project N(ul)-emissie een drieledig systeem. Sensoren meten continu de hoeveelheid ammoniak in de lucht en de kwaliteit van de mest. Zijn de resultaten van die meting suboptimaal, worden mestadditieven toegevoegd en wordt de mest en additieven gemengd door een pomp.  Het gaat om natuurlijke stoffen, gebaseerd op reststromen, die helpen bij het vergisten van de mest, zorgen voor minder schuim en verminderen de geur. Dit proces gaat door totdat de metingen aangeven dat zowel stalklimaat als mestkwaliteit weer voldoen aan de verwachtingen.  

Beoogde reductie

Voldoende totdat het stikstofgehalte onder de ingestelde norm valt.

Testmethode

Het systeem wordt tijdens een proefperiode van 6 weken getest in mestcontainers bij ILVO. Daar wordt de effectiviteit van de mestadditieven onderzocht  Praktijkproeven op werkende boerderijen moeten de werkbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem voor veehouders demonstreren. Men is momenteel in gesprek met verschillende landbouwers die als proefbedrijf kunnen fungeren.

Waarom N(ul)-emissie?

Het gaat om een plug-and-play systeem dat inpasbaar is in elk bestaand stalsysteem. Het is makkelijk in gebruik voor de eindgebruiker, en de automatische sturing en -validatie zorgt dat er gericht gewerkt wordt zonder dat tussenkomst van de boer zelf nodig is.