Wie is Karin Devyver?
“Ondanks de onzekerheden starten wij elke dag vol goede moed”
Karin Devyver is geen vreemde naam in het Vlaams-Brabantse Huldenberg. Met veel passie zet ze zich al jaren in voor de landbouwsector en voor haar dorp. Karin baat samen met haar man en schoonbroer een gemengd landbouwbedrijf Hof ter Vaeren uit met akkerbouw, melk- en vleesvee. Daarbij hoort ook een mooie hoevewinkel met lekkere verse producten.
In 2005 namen Karins man Koen Vanacker en zijn broer Walter het landbouwbedrijf van hun ouders over. Zowel het vlees- als melkvee zijn dubbeldoelrunderen van het ras Belgisch witblauw. Sinds enkele jaren lopen er door de moeilijke wetgeving ook enkele Hosteins op het bedrijf. Die geven meer liters, en dat is nodig voor als de veestapel moet inkrimpen. “We moeten genoeg melk behouden voor onze verse producten”, zegt Karin.
Wanneer ben je gestart met je hoevewinkel?
“Mijn schoonmoeder had altijd een kleine winkelruimte waarin ze zelfgemaakte boter verkocht. Daar kwam later ook vers roomijs bij. In 1998 bouwden wij een nieuwe melkveestal en richtten we de oude stal in als hoevewinkel. Nu is er een verbruiksruimte met 50 zitplaatsen.
Ik kom via de winkel in contact met heel veel mensen en dat maakt mij gelukkig. Van elk complimentje over onze producten maakt mijn hart een sprongetje. Voor en na help ik bij het melken en het voederen van de kalveren, maar het is niet te onderschatten hoeveel werk in onze producten en het uitbaten van de winkel kruipt. Als ik kindjes hoor zeggen hoe lekker ze het ijs vinden, of als ik een berichtje krijg met lof over een bestelling, geeft dat mij heel veel voldoening. Daarvoor steek ik elke dag graag de handen uit de mouwen.”
“Bomen planten lijkt belangrijker te zijn geworden dan lokale voedselproductie.”
Zou je soms eens graag op vakantie gaan?
“Nee, absoluut niet. Ik krijg vaak die vraag, maar naar mijn gevoel ben ik elke dag op vakantie. Waar ik echt van kan ontspannen, is in de tuin werken. Dan kan ik even alleen zijn met mijn gedachten en doen waar ik zin in heb. Als boer ben je je eigen baas. Het is hard werken, maar die passie voor dieren en de natuur zorgt ervoor dat je dat graag doet. Koen en ik zijn één keer een week op reis gegaan naar kennissen in Bretagne. Dat was leuk, maar wij vonden het heel vermoeiend om toerist te zijn. Na drie dagen wilden we eigenlijk al terug naar huis.”
Jullie zetten je allemaal graag in voor de sector. Hoe gebeurt dat?
“Ikzelf zetel in de Provinciale Landbouwkamer en ik ben gemeenteraadslid in Huldenberg. Mijn man Koen zit in de vakgroep Melkvee, Walter in de vakgroep Akkerbouw en ook in het provinciaal bestuur van Boerenbond. Onze zoon Jo is dan weer ondervoorzitter van Groene Kring Vlaams-Brabant en Midden-Brabant. Wij vinden het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van bewegingen in de sector, en we dragen daar ook graag ons steentje aan bij.”
Is het uitdagend om in deze tijden een landbouwbedrijf te runnen?
“Ik ben altijd positief ingesteld, maar de afgelopen jaren hebben we echt veel moeilijke momenten meegemaakt na beslissingen rond natuur en stikstof. Ons bedrijf ligt midden in de Brabantse Wouden en daardoor weten we niet of we kunnen blijven bestaan. We hebben twee kinderen, Jo en Nadia. Het is Jo’s droom om dit bedrijf verder te zetten als vierde generatie. Als ouder is het heel moeilijk om zijn droom die zo binnen handbereik ligt, toch niet in vervulling te kunnen laten gaan. En die onzekerheid lijkt nog van lange duur.
Ik heb het gevoel dat men de waarde van lokaal voedsel niet meer kent. Bomen planten lijkt belangrijker te zijn geworden dan voedselproductie. Toch staan wij elke dag vol goede moed op om ons werk zo goed als mogelijk verder te doen. Want de boer, die ploegde voort.”

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.