Korte Keten Award - Van Restafval tot Marktklaar Product

13 oktober 2022

Ben jij een korte ketenproducent en doe je op een innovatieve manier aan productontwikkeling met je reststroom? Doe mee aan de Korte Keten Award – Van Restafval tot Marktklaar Product - en win een begeleidingstraject ter waarde van 2500 euro!  De laureaat wordt begin volgend jaar op Agriflanders bekendgemaakt.

Als korte ketenproducent wordt het steeds belangrijker om in te zien dat voedselverliezen een opportuniteit en geen last zijn. Om dit idee te stimuleren, organiseert het Steunpunt Korte Keten in opdracht van de FOD economie de Korte Keten award met als onderwerp ‘Van restafval tot Marktklaar Product’.

Alle sectoren kunnen inschrijven

In deze wedstrijd gaan ze op zoek naar korte ketenproducenten die op een innovatieve manier aan productontwikkeling doen. Dat kan onder andere via het verwerken van reststromen, het beperken van tweede keus productie en/of verliezen, het verminderen of milieuvriendelijker maken van verpakking , circulair omspringen met afvalstromen, etc. Alle sectoren zijn welkom voor inschrijving. 

Eerdere winnaars bieden inspiratie

Hoewel de award dit jaar focust op het verwerken en omvormen van restproducten, is 2022 niet het eerste jaar waarin het Steunpunt Korte Keten en de FOD economie een dergelijk initiatief lanceerden. Enkele eerdere winnaars getuigen over het traject dat zij aflegden.

’t Goed Ter Heule

Bij ’t Goed Ter Heule staat het sluiten van kringlopen centraal. Ze kozen bewust voor een gemengd bedrijf, zodat de mest die door de dieren geproduceerd wordt rechtstreeks kan verwerkt worden op het veld. Verkoop van hun producten doen ze via hun zelfpluktuin en hoevewinkel. Overschotten gaan daarbij niet verloren. Deze worden geklepeld en daarna ingewerkt in de bodem. 

Catharinadal

In de kaasmakerij en boerderij van de broers die het Catharinadal uitbaten, staat melkkwaliteit centraal. De voeders voor hun melkkoeien winnen ze daarom helemaal zelf. Om hun kaaswei maximaal te kunnen benutten zijn de broers erg creatief. In de suikers die hierin zitten, zien ze potentieel voor het maken van alcohol. Zo wordt het voedsel dat ze produceren maximaal benut.

De Heerlijkheid

De Heerlijkheid staat gelijk aan circulair werken. Het bedrijf heeft de hele keten, van zaaien van het graan tot de productie van vleeswaren in eigen handen. Vetoverschotten uit de slagerij worden niet weggegooid, maar verwerkt in een eigen zeep. Naast het varkensvet worden andere lokale producten, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en geurstoffen als tijm en rozemarijn in de zeep verwerkt.

Oproep tot kandidaten

Ben jij een korte ketenproducent en heb je een idee over hoe je creatief aan de slag kan gaan met de reststromen op jouw bedrijf? Dan ben jij de ideale kandidaat voor onze award! Je kan je idee via onderstaande knop indienen tot en met 31 december 2022.

Binnen enkele weken na het verstrijken van de inschrijfdatum kiezen we de 3 beste ideeën, die we zullen belonen met een begeleidingstraject ter waarde van 2500 euro. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Agriflanders op 14 januari 2023, op de studiedag van het Steunpunt Korte Keten. 

Wedstrijdreglement

Meer informatie over de award, inschrijvingsprocedure en richtlijnen kan je vinden in het wedstrijdreglement. Heb je toch nog vragen over de award? Neem dan contact op met onze expert Patrick Pasgang. Voor verdere vragen over de verwerking van voedselverliezen kan je terecht bij Nele Loenders.