zonnepanelen

Ontdek haalbare klimaatoplossingen van collega-landbouwers

10 oktober 2022

Als landbouwer zijn de natuurelementen de werktuigen bij uitstek die terug te vinden zijn in jouw gereedschapskist. Maar wat doe je als de inhoud van die kist hoe langer hoe onvoorspelbaarder lijkt te worden? Met onze klimaatbus bezoeken we drie landbouwbedrijven die haalbare klimaatmaatregelen namen zonder hun verdienmodel uit het oog te verliezen. We hebben dus niet enkel aandacht voor wat jij kan doen voor het klimaat, maar ook voor wat het klimaat kan doen voor jou.

Praktisch

Ga je mee met ons op pad? Na een succesvolle editie in West-Vlaanderen doen we nu de oostkant van het land aan. Zoals steeds is, naast de boeren zelf, ook ons consulententeam klimaat en technologie aanwezig, samen met vertegenwoordigers van de technologieën die onze boeren gebruiken. Zo weet je al je vragen meteen beantwoord! We bezoeken Meer Fresh Products, Boomkwekerij Wouters en het Boerenijsje op 9 februari 2023. Tijdens dit bezoek focussen we op de thema's water, bodem en technologie. Voor deze roadshow wordt een bus ingelegd. Ook ontbijt en lunch worden voorzien. 

Vergeet je niet in te schrijven, want het aantal plaatsen is beperkt! Boerenbond leden betalen een prijs van €35, niet-leden betalen €70 (excl. BTW). Inschrijven kan via onderstaande knop.

dcd
dfd
Meer Fresh Products
Naam: Mitch Vermeire

Thema: Water
Technieken: Waterbassin met drijvende zonnepanelen en ICOS afdekking, opvang en hergebruik van drainwater, WKK

Leveranciers: Connectum

Bedachtzaam en efficiënt omgaan met water is belangrijker dan ooit. Door goed in kaart te brengen waar je op je bedrijf het meeste water verbruikt, krijg je zicht op maatregelen die je watergebruik beperken. Zo bespaar je niet alleen leidingwater, maar verklein je ook je energiefactuur. 

Met hun drijvende zonnepanelen is Meer Fresh products een goed voorbeeld van hoe je duurzaam en kostenefficiënt met water kan omgaan. Omdat ze drijven op bestaande waterbassins besparen de panelen niet alleen plaats, de koeling die het water brengt zorgt ook voor een maximale energieopbrengst. ICOS kegels zorgen er verder voor dat er zo weinig mogelijk water kan verdampen. 

Boomkwekerij Wouters
Naam: Antoine Wouters

Thema: Bodem
Technieken: Niet-kerende grondbewerking en groenbemesters, bladmulch, druppelirrigatie 

De bodem, en met name koolstofopslag in de bodem, zal de komende tijd alleen maar belangrijker worden. Koolstof opbouwen in de bodem staat immers gelijk aan een meer weerbare bodem, een betere waterhuishouding en meer biodiversiteit. 

Boomkwekerij Wouters hanteert allerhande maatregelen die de bodem verrijken en helpen om koolstof op te slaan in de grond. Dankzij het principe van niet-kerende grondbewerking heeft het bedrijf minder nood aan diep ploegen, waardoor het bodemleven beter intact blijft. Door te mulchen met gehakselde bladresten uit naburige gemeenten verwerken ze bovendien restproducten uit de omgeving, verrijken ze de bodem én beschermen ze hun planten tegen temperatuurschommelingen.  

Antoine Wouters
Antoine Wouters
dfd
dfd
Boerenijsje
Naam: Mieke Aertsen

Thema: Technologie
Technieken: Optimalisatie van stalklimaat, dubbele platenkoeling en frequentiesturing, technieken voor waterrecuperatie

Door technologische en digitale innovaties van zeer nabij op te volgen, kan je klimaatgerelateerde problemen op het bedrijf gericht en efficiënt aanpakken. Via technieken als GPS, sensortechnologie, robotisering en ICT in het algemeen worden planten en dieren exact datgene toegediend wat ze nodig hebben. 

Bij het Boerenijsje zorgt een dubbele platenkoeling voor instant koeling van de melk. Dit systeem wordt bovendien volledig aangestuurd via groene energie die het bedrijf zelf opwekt. Dankzij een ingenieuze aaneenschakeling van automatisch gestuurde ventilatoren, gordijnen en ledverlichting is het klimaat in de stal bovendien exact in lijn met het bioritme van de koeien. 

Wist je dat …

… ook wij denken aan het klimaat? We doen alle CO2 die tijdens onze rondrit geproduceerd wordt teniet door de equivalente waarde ervan aan te kopen in carbon credits.

Boerenbond investeert, in partnerschap met Cera en KBC, volop in tools en instrumenten om innovaties in landbouw te versterken

kbc en cera