Menu

Brandveiligheid in serres

Terug naar Onderwerpen

Serres vallen inzake brandveiligheid sinds 1 augustus 2009 ook onder bijlage 6 ‘Industriële gebouwen’. De eisen die voor een ‘klassiek’ industriegebouw gelden, zijn dus ook van toepassing bij (ver)nieuwbouw van een serre. Maar een serre verschilt sterk van een klassiek industriegebouw, dus zijn die eisen niet gemakkelijk te respecteren.

De wetgeving voorziet algemeen in een mogelijkheid om een afwijking te vragen voor eisen die je niet kunt respecteren, op voorwaarde dat je een alternatief met een gelijkwaardig veiligheidsniveau voorstelt. In de praktijk betekent dit dat een tuinder de laatste jaren bij de bouwaanvraag voor een serre een afwijkingsdossier moest indienen en lang moest wachten op een beslissing. Onder leiding van Boerenbond is er een typeoplossing uitgewerkt voor serrebedrijven. Daarover is een akkoord bereikt dat de doorlooptijd van een bouwaanvraag sterk kan verkorten en de maatregelen meer laat aansluiten bij de praktijk.

Typeoplossing verkort de doorlooptijd

Wie deze typeoplossing gebruikt, heeft veel kans dat het afwijkingsdossier meteen aanvaard wordt en de behandelingstijd aanzienlijk korter wordt. Bij de laatste besprekingen gaf de Commissie voor Afwijking richtinggevend een doorlooptijd van 2 maanden aan.

De volledige typeoplossing (versie 2, oktober 2017) kan je in dit pdf-document nalezen. 

 

Volledige wetgeving

Meer info vind je ook via www.besafe.be of via dit pdf document

Meer informatie