Fedagrim organiseert dit jaar Agribex en PotatoEurope 2023

8 maart 2023

In 2023 organiseert Fedagrim twee grote landbouwevenementen. In september staat PotatoEurope op de agenda en eind dit jaar neemt Agribex de draad weer op na de annulatie ten gevolge van de coronacrisis in 2021.

Fedagrim presenteerde ook marktcijfers voor trekkers en landbouwmachines. Opvallend daarbij is de groei in investeringen qua grasgewassen, wat samenhangt met de sterke prestaties in de melkveesector.

gbg
PotatoEurope in september

Fedagrim is de Belgische federatie van de toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de landbouw en de groenvoorzieningen. Aardappelprofessionals houden best woensdag 6 en donderdag 7 september al vrij in hun agenda.

Dan komt de hele aardappelketen weer aan bod tijdens het grootse openluchtaardappelevenement PotatoEurope, dat dit jaar zal plaatsvinden in Kain, nabij Doornik. Momenteel hebben zowat 150 exposanten zich al ingeschreven. Op het 33 ha grote terrein is 25 ha voorzien voor aardappelen, 0,3 ha voor proefveldjes en 1 ha voor alternatieve demo’s. Ook deze editie zullen er minstens twaalf rooiers van 5 merken in het veld zijn. Daarnaast bouwen vijf bedrijven een inschuurlijn op.

Nieuw dit jaar zijn een demo mechanische onkruidbestrijding (waarvoor voorlopig vier machines zijn ingeschreven) en een demo alternatieve loofdoding (waarvoor twee machines zijn ingeschreven).

Agribex in december

Agribex, de professionele indoorbeurs voor akkerbouw, veeteelt, tuin en groene zones, zal van woensdag 6 tot zondag 10 december plaatsvinden in Brussel. Al 76 exposanten hebben zich aangemeld. Voor het eerst verlopen de uitnodigingen en inschrijvingen volledig digitaal. Op woensdag 6 december is er een professionele dag gericht op loonwerkers en dealers gepland, en op donderdag 7 december een ladies’ day waarbij de vrouw in de landbouw in de schijnwerpers wordt gezet.

Ook de traditionele thema-eilanden zullen weer present zijn. Voor de techniek zal dat weer de ‘Workshop Live’ zijn. Voor de veehouderij wil Agribex een platform zijn voor bedrijven die stikstofreducerende technieken voorstellen. Voor de akkerbouw wordt gefocust op het gebruik van robots. Nieuwe thema’s zijn een jobhappening en de inzet op nieuwe energieën, zoals biogas windmolens en zonnepanelen.

Tendens naar sterkere tractoren

Hans Verstreken, coördinator Federatiewerking bij Fedagrim, presenteerde de marktcijfers voor trekkers en landbouwmachines. Na het uitzonderlijke jaar 2021 werden er in 2022 een 400-tal minder tractoren ingeschreven. De verkoop sloot zo aan bij 2020, wat een heel goed jaar was. De tractorverkoop trok in 2022 wel weer aan, wat bijna volledig te danken is aan de sterke prestatie van het merk John Deere, dat het marktleiderschap van New Holland overnam. Opvallend is de tendens naar sterkere, krachtigere tractoren. De verkoop van tractoren met meer dan 180 pk nam sterk toe.

fv
Verkoopsstatistieken Fedagrim

Uit de verkoopsstatistieken 2022 van Fedagrim blijkt verder dat de harken, opraapwagens en maaiers het weer beter doen. De persen en wikkelaars bleven nagenoeg status quo. Nog opvallend is de tendens naar meer zelfrijdende machines. Na een aantal sterke jaren keren de ploegen terug naar het niveau van 2016 tot 2018. Schoffel- en wiedeggen kennen een gestage opgang. Het aandeel aardappelmachines daalt, wat vooral te wijten is aan de kleinere machines. Zelfrijdende wagens en bunkerrooiers met vier rijen daalden fors. Verder was 2022 een uitzonderlijk jaar voor zelfrijdende spuiten. Kunstmeststrooiers met weegsysteem deden het zeer goed; de trend naar geavanceerdere precisietechnologie lijkt dus echt ingezet. Tot slot kenden de zaaimachines een lichte daling.

Algemeen stelde Fedagrim een groei vast, met opvallende investeringen qua grasgewassen, die indirect kunnen worden gekoppeld aan sterke prestaties in de melkveesector. Bij de loonwerkers is er iets minder enthousiasme om te investeren. Het blijven uitzonderlijke tijden, met diverse prijsstijgingen en logistieke problemen in 2022.

Meer info: www.potatoeurope.be/nl en www.agribex.be.

Bron: Boerenbond.