fv

Looftrekken en mechanische onkruidbestrijding in BEELD

25 augustus 2023

Eind augustus 2022 werd tijdens het proefveldbezoek van PCA gedemonstreerd met de looftrekker van het Nederlandse constructiebedrijf Vegniek.

Stan Koning van Vegniek stelde de Discmaster voor, een tweerijige looftrekker. “We komen uit Emmeloord, en zitten tussen de pootgoedtelers. Op vraag van enkele telers zijn we gestart met de ontwikkeling van deze machine. De moeilijkste opdracht was om de aardappelen in de grond te houden bij het looftrekken. Voor een optimaal resultaat zijn zandige gronden best niet te vochtig en zware gronden beter niet te nat. We voorzagen glijsloffen naast de rollen, die de aardappelen in de grond en de ruggen intact houden."

Als voordelen ziet Koning behalve het niet afhankelijk zijn van loofdodingsmiddelen vooral de snelle werking. “Zeker bij pootgoed is het belangrijk dat de aardappelen niet te veel meer doorgroeien. Vorig jaar zagen we dat de aardappelen na loofdoding nog 10 ton/ha aangroeiden, terwijl dit na looftrekken maar 2 ton/ha was. Je kan daardoor ook sneller beginnen rooien.”

Bijkomend hardt de schil snel af en helpt dit rhizoctonia- en lakschurftbesmettingen beperken. Koning gaf toe dat aardappelen die hoog in de rug zitten een uitdaging blijven. “Daarom raden we aan diep genoeg te poten, zowat 20 cm, en te zorgen dat de poter centraal in de rug zit.” Aan 3 tot 5 km per uur heeft de machine ongeveer 1 uur per ha nodig.

Bekijk hieronder enkele video's

Niet-chemische loofdoding
Crown crusher
Kloppenburg
Nucrop
Mechanische onkruidbestrijding
AVR Ecoridger
Grimme GH Eco
Lemken: Steketee EC Ridger