Demoseizoen energie gaat van start

17 augustus 2023

We gaan dit vormingsseizoen langs bij 10 verschillende bedrijven die hun inzichten en ervaringen elke keer delen rond een andere energietechniek.

Ben je erbij?

We organiseren dit jaar demo's rond opslagbatterijen, nutriëntenrecuperatie, micro-wkk's, agrivoltaics, laadpalen, zonnepanelen, windturbines en natuurlijke koelmiddelen en koelsturing. Zit er een techniek bij die jou wel prikkelt? Twijfel dan zeker niet om langs te komen, want de demo's zijn helemaal gratis. Demodata en inschrijfmogelijkheden per techniek kan je hieronder terugvinden. 

De voorbije jaren zagen we onze energiefactuur een steeds grotere hap uit onze spreekwoordelijke portefeuille nemen. Hoewel de piek van de energiecrisis vandaag achter ons lijkt te liggen, gaat er nog steeds een aanzienlijk deel van de werkingsmiddelen van een landbouwbedrijf naar energievoorziening. De prijzen die we vandaag betalen, zijn dan ook een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen decennia. Bovendien is de verwachting dat in het najaar, wanneer het buiten weer afkoelt, de vraag naar energie weer zal stijgen – en daarmee ook de kostprijs ervan. Zelfvoorzienigheid is daarom de boodschap. Des te minder energie je van het net hoeft te halen, des te meer controle je behoudt over je energie uitgaven.

Zichzelf voorzien in energie is voor een hedendaags landbouwbedrijf geen utopie meer. Het is een doelstelling die goed te realiseren is door te investeren in technieken die zelf energie produceren. Het scala aan mogelijkheden is zeer divers, misschien zo divers, dat je als landbouwer de bomen door het bos niet meer ziet. Daar brengen we graag verandering in. Het komend vormingsseizoen gaan we samen op wandel door de energiemarkt. Verschillende bedrijven stellen hun deuren open en vertellen hoe zij energieproductie aanpakken en ervaren. Ook de installateurs van de technieken die worden bezocht zijn aanwezig en kunnen bevraagd worden.

Batterij
Opslagbatterij

Om opgewekte energie optimaal op elk moment van de dag te kunnen benuttigen, is een opslagbatterij wel zo handig. Bij coöperatie Halnet wordt via een opslagbatterij de overtollige energie opgewekt door landbouwbedrijven zelfs doorverkocht aan buurtbewoners.

28/08/2023 - Minderhout (Hal) - Lees hier het verslag.
12/12/2023 - Assenede - Inschrijven
25/01/2024 - Alken - Inschrijven

Micro-WKK

Duurzame warmteproductie kan onder andere via een micro warmtekrachtkoppeling. Deze opereert onafhankelijk van het weer en kan bijvoorbeeld werken op basis van propaan of waterstof, grondstoffen die makkelijk leverbaar zijn en minder prijsschommelingen kennen dan gas.

31/08/2023 - Edegem - Lees hier het verslag.

fvf
Nutriëntenrecuperatie
Nutriëntenrecuperatie

Na een aantal succesvolle demo's omtrent pocketvergisting vorig jaar, legden we deze keer de focus op mogelijke nabewerkingstechnieken van mest of digestaat. We bezochten een ammoniakstripper die een bewerking tot kunstmest (RENURE) mogelijk maakt. 

07/09/2023 - Aquafin Antwerpen-Zuid
15/09/2023 - Het Blommenhof Staden & Biosterco Hooglede

Lees hier het verslag van bovenstaande demo's.
 

Agrivoltaics

Zonnepanelen op daken zijn ondertussen ingeburgerd. Maar wist je dat je zonnepanelen ook boven akkers kan installeren? Ze dienen dan twee doelen: energieproductie en gewasbescherming. Een interessante optie voor gewassen gevoelig aan vorst en zonneschade, die goed gedijen in schaduwrijke zones. 

23/09/2023 - Werktuigendagen Oudenaarde - Inschrijven is niet nodig

df
laadpaal
Laadpalen

Laadpalen zijn relatief nieuw in het agrarisch energielandschap. We vertellen je welke types er zijn, welke administratie je zoal in orde moet maken ervoor en welk verdienmodel er voor jou als boer nu eigenlijk inzit. 

16/11/2023 - Hoogstraten

Lees hier het verslag van deze demodag.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zeer toegankelijke manier om groene stroom op te wekken. Op zichzelf staand zijn ze al nuttig, maar in combinatie met andere technieken leveren ze echt grote winsten op. We vertellen je meer over de combinatie van zonnepanelen met batterij en/of windenergie.

28/08/2023 - Minderhout (in combinatie met batterij)
12/12/2023 - Assenede (in combinatie met wind en batterij) - Inschrijven
25/01/2024 - Alken (in combinatie met batterij) - Inschrijven

Zonnepanelen
fvf
Windturbines

Een windturbine op een landbouwbedrijf is vandaag geen raar zicht meer. Ze raken meer en meer ingeburgerd, maar wie eraan begint ziet ze wellicht graag eens in bedrijf. We vertellen je alles over windturbines en hoe je ermee aan de slag kan.

12/12/2023 - Assenede - Inschrijven

Natuurlijke koelmiddelen en koelsturing

Koeling gebeurt traditioneel met freonkoelmiddelen, maar hoeft niet per se op deze manier gedaan te worden. ER bestaan ook natuurlijke koudemiddelen die systeemvriendelijker zijn en bovendien een lagere klimaatimpact meebrengen. 

08/02/2024 - Zuidschote - Inschrijven

koeling
dfd