Innovatiecampagne

Boerenbond organiseerde vele jaren de Innovatiecampagne. Dat was een ideeënwedstrijd voor innoverende ondernemers in de land- en tuinbouw. In 2023 gaan we eveneens op zoek naar een innovatieve De Klimaatkoploper, een nieuw initiatief dat we dit jaar hebben gelanceerd.

Gezocht: dé Klimaatkoploper

Ben jij actief bezig met het klimaat op je bedrijf? Integreer je nieuwe innovatieve technieken om je steentje bij te dragen aan duurzaamheid?   Of ken jij een klimaatbewuste landbouwer die je naar voor wil schuiven?  Iemand die zijn klimaatideeën wil uitdragen naar de hele sector de buitenwereld?  Dan is hij of zij voor ons dé klimaatkoploper 2023!  

Een jaar lang maken we dit jaar in 2023 van de koploper dé ambassadeur voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector.  Met de steun van Boerenbond, Cera en KBC is hij dé spreekbuis voor de sector op vlak van klimaat.  Als koploper treed je graag op als expert ter zake. Je biedt duiding bij het klimaatbesef van de landbouw.

Winnaars 2020

HALNET

De boeren en burgers van het Minderhoutse gehucht Hal wonen op een geografisch uniek gelegen lus van het elektriciteitsnetwerk, vlak bij de grens met Nederland. Ze willen die positie nu gebruiken om een samenwerkingsverband op te starten via een lokaal op te richten energiegemeenschap in een Smart Farm Grid. De Halse landbouwers werkten in het verleden al vaker samen, onder meer rond dierenwelzijn, arbeid en vermarkting. Halnet is de jongste samenwerking. Hier staat energiezekerheid centraal, via het samen, lokaal produceren van hernieuwbare energie. In totaal zijn twintig land- en tuinbouwbedrijven én hun buren betrokken. Halnet wordt een energiegemeenschap ‘powered by boer en burger’.

Op korte termijn moet Halnet ervoor zorgen dat elektriciteitsproductie en -verbruik in de bedrijven beter op elkaar worden afgestemd. Wanneer die optimalisatie is gebeurd, willen de boeren en hun buren samen investeren om nog meer hernieuwbare energie te produceren op maat van de landbouwbedrijven én van de plaatselijke gemeenschap. Uiteindelijk wil Halnet een volwaardige speler worden op de energiemarkt.

Mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen - Koen De Clercq

Koen is zelf veehouder en bioboer. Enkele jaren geleden behaalde hij het diploma spekslager en begon hij een hoeveslagerij. Hij merkt dat er een tekort is aan kippenslachterijen, omdat de kleine spelers verdwijnen. Dat zorgt voor langere transporten. Een mobiele slachteenheid kan vooral interessant zijn voor landbouwers die hun producten via de korte keten willen aanbieden. Dit zowel voor bio, als voor traditionele producenten.

Het idee van Koen is om niet alleen zo’n mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen te bouwen, maar om hieraan ook een online reserveringsplatform te koppelen, dat vraag en aanbod samenbrengt. Hij wil namelijk niet enkel zijn eigen ‘nulkilometerkippen’ slachten, maar de mogelijkheid ook aanbieden aan collega-boeren om te slachten op hun bedrijf. Als de huidige wetgeving het toelaat, kan Koen ook de bijkomende service aanbieden van versnijden en vermarkten, aangezien hij de kennis en faciliteiten hiervoor in huis heeft.

Productie en vermarkting van A2A2-zuivelproducten - Marc De Boey

Marc De Boey is melkveehouder. In het familiale melkveebedrijf melkt hij 100 Holsteinkoeien. Daarnaast runnen Marc en zijn gezin een ijssalon waar ze zelf gedraaid roomijs verkopen van melk van de eigen koeien en ze zijn betrokken bij diverse toeristische projecten in de regio. In het ijssalon ontmoet Marc geregeld klanten die intolerant zijn voor bepaalde koemelkeiwitten. Om hen meer te kunnen bieden dan plantaardige varianten en sorbets ging Marc aan de slag.

Naast zijn gewone melkkoeien heeft Marc ook 17 Jerseykoeien. Hun melk wordt door veel mensen gewaardeerd wegens de volle smaak, maar Marc ontdekte ook dat mensen met een bepaalde intolerantie tegenover melkeiwitten de melk van Jersey-koeien beter konden verteren. Hij heeft DNA-onderzoek gedaan bij zijn Jerseykoeien, die allemaal 100% A2A2-melk produceren. Hij wil deze unieke melk produceren en bottelen, verwerken tot ijs, desserts en kaas en vermarkten.  

Registratiesysteem machinering - Machinering Lokeren cv en Machinecoöperatie Agropolis cv

Machinering Lokeren CV en Machinecoöperatie Agropolis CV in Kinrooi willen allebei, en in overleg met elkaar, een digitaal reservatie- en registratiesysteem ontwikkelen om de machines te verhuren aan de leden. Reservatie, ophalen, gebruik, locatie en grootte van de bewerkte percelen, gebruiksduur en terugbrengen: in de ideale wereld wordt elke stap automatisch geregistreerd. Zo verlopen verhuur en facturatie efficiënter. Dit systeem moet de administratie van de machinering verlichten en discussies voorkomen. De leden zullen ook efficiënter kunnen werken en dat alles leidt op termijn tot meer omzet.

Witloofzaadjes in potten - Bart Bruyninckx

Bart is witloofteler. Sinds 20 jaar teelt hij miniwitloof. Hij doet ook een eerste verwerking op het bedrijf en sinds kort brouwt hij zijn eigen witloofbier. Nu wil hij witloof in potten zaaien en laten groeien in een serre of loods. Zo hoopt hij dat er minder uitval zal zijn en dat hij het hele jaar kan telen, wat nu onmogelijk is met deze teelt die gevoelig is voor ziekten en ook zeer weersafhankelijk.

Met zijn systeem heeft Bart ook minder oppervlakte nodig en kan hij teelt, bewaring en oogst op het bedrijf zelf voorzien, wat scheelt in transportkosten. Bart wil binnenkort beginnen met testen en hij wil in een volgend stadium nog meer automatiseren. Via sensor- of cameratechnologie komt hij te weten welke plantjes klaar zijn voor de oogst, en hierdoor zal de output van gelijkwaardiger kwaliteit zijn.

Logo_Innovatie