Zonnepanelen zonder zorgen

22 februari 2022

Vorig jaar stelden we Linea Trovata al eens aan je voor. Dit bedrijf installeert allerlei systemen om duurzaam met zonne-energie om te gaan. Zonnepanelen vormen de kern van hun gamma maar ook energie-opslag behoort bij het aanbod. Voor zonnepanelen hebben ze al een hele tijd een interessante aanbieding voor Boerenbondleden. Dat speciale aanbod loopt nog door tot het eind van het jaar. We gingen eens langs bij Gert Van Eester, een perkplantenteler in Lier die in 2020 inging op het ledenvoordeel en een zonnepaneleninstallatie liet leggen op het dak van zijn loods. Het was fijn te vernemen dat hij zeer tevreden was over de hele procedure.

Gert Van Eester nam jaren geleden het glasgroentebedrijf van zijn ouders over en schakelde nadien over naar de teelt van perkplanten (geraniums, balkon- en terrasplanten). In het najaar kweekt hij ook nog kerstrozen op (ook wel poinsettia’s of officieel Euphorbia pulcherrima genoemd). In 2018 liet hij nog een nieuwe serre van 5500 m² bouwen en een nieuwe loods. Alles tezamen heeft hij nu de beschikking over 13.000 m² glas.

Verwarming

De serre heeft wel een degelijke verwarming nodig. Tot nu toe gebeurt dat met extra zware stookolie. Gert is wel van plan om een wkk-installatie op aardgas te plaatsen maar omdat de gasprijs de laatste maanden als een speer de hoogte is ingegaan, begint hij toch wat te twijfelen. Hij had nochtans al contact opgenomen met Fluvius en omdat er een aardgasleiding vlak voor de deur loopt, was een aansluiting geen probleem. Hij zal nu toch nog even de kat uit de boom kijken en afwachten hoe de gasprijs verder evolueert voordat hij een definitieve beslissing neemt.

Afzet

Het merendeel van de productie gaat naar vaste afnemers, voornamelijk marktkramers, tuincentra en de groothandel. Een klein deel van de poinsettia’s gaat naar de Euroveiling in Brussel. Hij heeft geen particuliere verkoop aan huis. De relatie met zijn afnemers is er een van vele jaren in volle vertrouwen en dat gebeurt tot grote tevredenheid van alle betrokkenen. Vertrouwen bestaat echt nog in de zakenwereld!

Zonnepanelen

In 2020 besliste Gert dan om zonnepanelen te leggen op het dak van zijn loods. Hij heeft toen bij een drietal installateurs een offerte gevraagd voor een installatie van 90 panelen met een omvormer van 10 kWp. Daardoor kon hij de installatie nog aansluiten op een terugdraaiende teller en moest hij geen netstudie laten uitvoeren.

Hij koos toen voor Linea Trovata, en dan is alles erg snel en vlot gegaan. Toen hij zijn bestelling plaatste, is men bij Linea Trovata meteen aan de slag gegaan. Zij hebben op basis van luchtfoto’s alle benodigde berekeningen en plannen gemaakt. Opvallend was dat er vooraf nooit iemand op het bedrijf is langs geweest, enkel de week vooraf om alles praktisch af te spreken. Alle contacten gingen per mail en per telefoon en gebeurden in volle vertrouwen. Gert had er van bij het begin een goed gevoel bij, wat voor hem erg belangrijk is.

Er werd vervolgens een datum afgesproken en in november 2020 kwam op een ochtend een ploeg van vier werkmannen aan die op minder dan een dag alle panelen legden en de aansluiting verzorgden. Om 8 uur begonnen ze en om half drie waren ze klaar. De installatie kon dadelijk elektriciteit beginnen te produceren.

Wat zeker ook nog in het voordeel speelde van deze ploeg: nadien was alles netjes opgeruimd. Geen verpakkingsafval of restjes draad en dergelijke meer te bespeuren. Op het bedrijf hebben ze amper gemerkt dat er op de loods gewerkt werd. Zo hoort het eigenlijk.

Twee dagen later stond de inspecteur van de keuringsinstantie al aan de deur zodat de installatie bijna onmiddellijk officieel in werking kon gaan. Een zonnepaneleninstallatie moet immers eerst gekeurd zijn voordat ze officieel in werking mag gesteld worden.

Kostprijs

Qua kostprijs viel het tenslotte allemaal erg goed mee. Alles tezamen heeft Gert Van Eester ongeveer 15.000 euro betaald voor zijn installatie. Linea Trovata geeft geen korting als dusdanig, maar geeft Boerenbondleden gewoon een scherpe prijs en houdt zich daaraan. Uiteraard zal de huidige schaarste op de grondstoffenmarkt ook een invloed hebben op de prijzen, maar ze blijven hoe dan ook steeds erg competitief op de markt in Vlaanderen. En als je de ervaringen van Gert Van Eester ernaast legt, lijkt het verantwoord om gebruik te maken van dit ledenvoordeel.

Hoe je er gebruik van kan maken? Via www.boerenbond.be/ledenvoordelen kan je onderaan zoeken naar Linea Trovata en van daaruit doorklikken naar de website van het bedrijf. En dan gaat alles verder vanzelf …