dfd

Zoektocht naar Dé Klimaatkloploper gaat van start op Agriflanders

12 januari 2023

Boerenbond, Cera en KBC roepen op de beurs Agriflanders 2023 landbouwers en landbouwcoöperaties op om Dé Klimaatkoploper te worden. Inschrijvingen lopen tot Pasen 2023. Op de uitreiking in het najaar zullen uit de vijf klimaatslimste landbouwers Dé Klimaatkoploper worden verkozen, om zo een echte klimaatambassadeur te worden voor de land- en tuinbouwsector.

Overstroomde akkers, hittestress bij dieren, fruit verbrand door de zon, oogsten mislukt door droogte - Niemand die de gevolgen van de klimaatverandering van zo dichtbij voelt als onze landbouwers.  Geen wonder dat landbouwers tal van maatregelen nemen om hun klimaatimpact te verminderen én om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de veranderende omstandigheden.

Dé Klimaatkoploper als ambassadeur

“Landbouwers doen vaak veel meer dan we denken en kunnen met die inspanningen heel wat andere mensen, waaronder ook collega-land- en tuinbouwers, inspireren. Om landbouwers te inspireren in hun zoektocht naar creatieve en duurzame klimaatoplossingen, en om burgers een beeld te geven van wat landbouwers vandaag al allemaal doen, gaan Boerenbond, Cera en KBC samen op zoek naar de klimaatkoploper”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. De klimaatkoploper is een klimaatrobuuste landbouwer, die zowel binnen als buiten de sector als ambassadeur en inspiratiebron kan zijn.  

Wie kan Dé Klimaatkoploper worden?

Dé Klimaatkoploper is een mondige land- of tuinbouw(st)er die al heel actief en gedreven werkt rond en met het klimaat en die daar graag mee naar buiten treed, om zo de rol van de landbouw voor klimaat in de verf te zetten.  Een echte voortrekker.

Op zijn/haar bedrijf staat klimaatslim boeren centraal,  en gaan hij/zij  zo ecologie en economie hand in hand. De gebruikte klimaatslimme maatregelen kunnen een inspiratie voor de andere land- en tuinbouwers zijn.

Op die manier zal Dé Klimaatkloploper 2023 een echte ambassadeur voor de land- en tuinbouwsector worden.

Nomineer jouw favoriet

Kandidaturen voor Dé Klimaatkoploper kunnen ingestuurd worden tot op Pasen, 9 april 2023 middernacht.  Iedere actieve Vlaamse land- en tuinbouw(st)er of landbouwcoöperatie kan genomineerd worden als potentiële klimaatkoploper. Land- of tuinbouw(st)ers stellen zichzelf kandidaat of worden voorgedragen door collega’s, vrienden, zakenpartners... Deelnemen kan via www.klimaatkoploper.be

En de winnaar is…

Uit de inzendingen zal een vakjury 5 kandidaten selecteren. In het najaar zal één van hen, uitgeroepen worden als Dé Klimaatkoploper van 2023 tijdens de KBC-avonden. De winnaar zal een prijzenpakket ontvangen ter waarde van 5000 euro.

Meer info: