Woonzorgcentrum in Lievegem opent dementievriendelijke tuin
De Werelddag voor Dementie was voor WZC De Linde de aanleiding voor het openen van hun dementievriendelijke tuin. Daarmee werd een traject bekroond dat ze zowat anderhalf jaar geleden opstartten samen met het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei.
Er was volgens directeur Sven Goudepenne van WZC De Linde duidelijk nood aan meer dan een grasveld, nadat ze begin 2022 hun nieuwe gebouwen in gebruik hadden genomen. “Enkele medewerkers van de projectgroep kwamen op het idee om in te gaan op een oproep van het regionaal landschap. Een tuin zet mensen aan om naar buiten te gaan en fysiek bezig te zijn.
Maar zeker voor bewoners met dementie moet die rust en vertrouwdheid bieden. Ze zijn veel meer bezig met het zintuiglijke dan met het cognitieve. De juiste prikkels kunnen hen stimuleren, maar foute prikkels brengen hen in de war. Iets herkennen kan de aanleiding zijn voor een gesprek. We willen een dagelijks tuinbezoek inbouwen in het programma, het kan ook een meerwaarde zijn bij familiebezoek en het mag de medewerkers niet extra belasten.
Het ontwerp
Met die gegevens diende Thaïsa Van Speybroek, medewerkster educatie en participatie bij het regionaal landschap maar ook tuinarchitect in opleiding, aan de slag te gaan. “We vertrokken van een grasvlakte en kregen de vraag om te zorgen voor visuele afscherming van het terras van de cafetaria en verder enkele bomen te voorzien die voor schaduw kunnen zorgen.” De plantenkeuze vergde extra zorg. Vanuit de regionale landschappen vertrekt men van inheemse planten, maar er werden ook planten gekozen die een meerwaarde bieden voor biodiversiteit.
“Je ziet hier ezelsoor, dat heel zacht blad heeft. Verder hebben we planten met felle kleuren, zoals Ruckbeckia en Echinacea. We wilden ook heel het jaar iets in bloei hebben, daarom is er helleborus. De herfstasters moeten nog beginnen bloeien. We hebben ook planten die sterk geuren, zoals munt en kattenkruid (Nepeta). Bij de struiken hebben we voor bessen gekozen. De bewoners kunnen die zonder problemen opeten. Giftige planten hebben we uitdrukkelijk vermeden.”
Thaïsa vertelde ook dat het initiatief kadert in het Leaderproject Zilvergroen. ”Fysieke vergroening is er daar één van. We werkten daartoe ook samen met een WZC uit Aalter. Andere doelstellingen waren actieve natuurbeleving verhogen en inventarisatie van roelstoeltoegankelijke wandelingen. We hebben nu 26 wandelingen, 2 per gemeente in ons werkgebied. Voor de natuurbeleving hebben we een rugzakje met opdrachten ontwikkeld, dat bewoner samen met bezoekers kunnen ontlenen om iets in de tuin te doen.” Ze verwees ook naar de inspiratiegids ‘Natuur met zorg’, met heel wat tips . je kan die hier downloaden.
Vergeet-mij-nietjes
Ergotherapeute Melinda, referentiepersoon dementie in het WZC, gaf ook nog wat duiding bij de kunsttentoonstelling in de cafetaria. “Het regionaal expertisecentrum dementie Paradox heeft een zomeractie opgezet rond kunst met de naam ‘Vergeet-mij-nietje’. We hebben daartoe actief bewoners hun familie en vrijwilligers gestimuleerd, en de resultaten zijn nu te bekijken.”
Bron: Boerenbond.