serre aan buitenkant

Windhoos verwoest serre tomatenbedrijf Paulanco

8 januari 2024

Woensdagavond vernielde een krachtige windhoos het levenswerk van tomatentelers Paul en Agnes Houtmeyers uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Liefst 7000 m² van een 9600 m² grote serre ging daarbij in minder dan een minuut tegen de vlakte. Verschrikkelijk. Maar Paul beseft dat zijn gezin en medewerkers aan veel erger zijn ontsnapt. Heb jij schade aan je bedrijf door de tornado, kijk dan zeker je bedrijfspolis na en contacteer je verzekeringsagent. Boerenbond staat je ook bij als je nog verdere vragen hebt.

“Ons levenswerk werd in een halve minuut verwoest."

Paul Houtmeyers en Agnes Heylen baten samen met hun zoon Kevin tomatenbedrijf Paulanco uit in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver. Ze telen fijne vleestomaten en trostomaten. “Ik zit al 40 jaar in het vak”, vertelt Paul. “Als 23-jarige kocht ik in 1983 een glastuinbouwbedrijf dat failliet ging. Samen met Agnes heb ik dat in de loop der jaren uitgebreid en gemoderniseerd. In de serre van 9600 m² telen we vleestomaten, in de nieuwere serre van 12.600 m² trostomaten.”

qsfsd
Ravage in slechts 30 seconden

Woensdag rond 16.30 uur werd het levenswerk van Paul en Agnes in slechts 30 seconden verwoest. “Agnes was net twee minuten uit de serre, toen ik de windhoos zag afkomen. Een zware poort van mijn buurman vloog recht het glas in”, zegt een duidelijk aangeslagen Paul. “De windhoos vernielde 7000 m² van de serre van 9600 m², en in de nieuwere serre werd zo’n 4000 m² constructie verwrongen. In andere delen is het glas er ook uit. Ook de achterkant is eruit. Maar als de hoos was overgevlogen toen we nog in de kas zaten, waren we nooit op tijd weggeraakt. Gelukkig raakte niemand gewond”, realiseert Paul zich.
De natuurkracht was enorm. “De windhoos heeft een stuk van de serre twee meter omhooggeduwd, waarna die is neergeploft. Je ziet echt een lijn hoe de tornado over de serre is gegaan”, getuigt zoon Kevin.
“In de jaren 90 maakte ik stormen van 140 tot 150 kilometer per uur mee”, zegt Paul. “Toen gingen er 200 ruiten op mijn bedrijf kapot. Nu moet die windhoos tegen 180 à 200 kilometer per uur hebben geraasd. Een steunpaal in de serre weegt meer dan 100 kilogram, maar ze zijn gewoon scheefgeduwd alsof het niets is. Ongezien.”
 

"Als de hoos was overgevlogen toen we nog in de kas zaten, waren we nooit op tijd weggeraakt. Gelukkig raakte niemand gewond."

Glas ruimen

De ravage is enorm. Met grote sneeuwschoppen werd het glas op de oprit en in de doorgang van het magazijn bij elkaar geveegd. “Voor het overige kunnen we voorlopig niets opruimen, omdat de stabiliteit van de serre niet veilig is. We weten voorlopig niet wat er verder gaat gebeuren. Op de oude serre ligt bijna geen enkel stuk glas meer op. Tot honderden meters verder liggen er scherven in de velden. Het kader van de serre is op sommige plekken helemaal geplooid en verwrongen.” Alles lag klaar voor een nieuwe aanplant. “Normaal gingen we donderdag planten; al het plantmateriaal lag klaar en onze negen personeelsleden zouden komen helpen. Zij zijn nu technisch werkloos”, aldus Paul. In plaats van te planten, probeerde Paul de schade op te meten.

40 jaar met hart en ziel

“Gelukkig heb ik een glas- en gewasverzekering bij Hagelunie. Donderdag kwam de verzekeringsagent langs. Die zei al snel dat de hele serre gesloopt moet worden. De schade loopt in de honderdduizenden euro’s. Vrijdag komt er een serrebouwer langs om een noodgevel in de loods te zetten en de nodige voorzieningen te treffen, zodat de verwarmingsinstallaties niet kunnen bevriezen. Dat is nodig, want dit weekend gaat het vriezen … Ons levenswerk werd hier kapotgemaakt. We werken hier al 40 jaar met hart en ziel. Hoe gaan we dit hier oplossen?”
 

Paul
Grote collegialiteit

Gelukkig werd Paul na de ramp flink gesteund. Zo kreeg de familie veel telefoontjes van collega-tuinders. “Je merkt dan de grote collegialiteit, dat deed ons wel wat. Veel telers boden spontaan aan om te komen helpen met het ruimen van het glas. Dat deed me denken aan mijn buurman Louis De Weerdt, die in 1985 iets gelijkaardigs meemaakte.”
Paul laat de moed niet zakken. “Ik hoop dat we een oplossing kunnen vinden voor deze ramp. Ik zie het nog zitten, de drive is er nog, maar dit maakt het voor ons heel moeilijk.” Volgens Paul richtte de windhoos een kleine kilometer verderop ook schade aan het tuinbouwbedrijf van Guido Verelst. Daar werd ook de kas vernield.
 

dronefoto
qfsd
Smalle strook

Lucien Verschoren, voorzitter van de vakgroep Boomkwekerij bij het AVBS, woont in Putte; op zo’n 2 kilometer van het getroffen gebied. “Iets na 16.30 uur zag ik een hevige bliksem en daarna volgde een luide donderslag”, vertelt hij. “De tornado passeerde vlakbij de woning van François Huyghe (economisch adviseur bij de Studiedienst van Boerenbond) in Onze-Lieve-Vrouw-Waver tot net naast de boomkwekerij van Amand Op de Beeck in Putte, over een smalle strook van circa 4 kilometer. Daartussen is er overal veel schade aan daken, muren, serres … Hier en daar werd een boom omvergeblazen. Bij mij, de boomkwekers en bloemisten in de buurt is er geen schade te melden.”

Tot 10 windhozen per jaar

Volgens David Dehenauw van het KMI komen windhozen (of tornado’s) vaker voor dan je denkt. “We schatten dat er jaarlijks zo’n 5 tot 10 windhozen in België zijn. Maar we kunnen ze niet altijd detecteren.” VRT-weerman Bram Verbruggen stelt dat de grootste windsnelheden in een windhoos in ons land meestal maar over een breedte van 100 meter voorkomen. “Meestal duren ze bij ons ook maar een paar seconden tot een paar minuten. Maar deze keer is de tornado toch 4 kilometer ver geraakt, dat is toch wel wat.”
 

Boerenbond ondersteunt

In de regio rond Sint-Katelijne-Waver en Putte is er heel wat schade en werden er bedrijven getroffen. Is dit bij jouw bedrijf ook het geval, kijk dan zeker je bedrijfspolis na en contacteer je verzekeringsagent. Heb je vragen of nood aan ondersteuning, contacteer dan een van volgende collega’s bij Boerenbond:
David Deheyder – consulent Dienstbetoon – david.deheyder@boerenbond.be
Karlien Van den Broeck – tuinbouwconsulent – karlien.van.den.broeck@boerenbond.be
Dorien Dickens – regioconsulent – dorien.dickens@boerenbond.be